Hlavní obsah

To nejhorší máme za sebou, uzavřel Hamáček sjezd ČSSD

Právo, Novinky, Renáta Bohuslavová, Karolina Brodníčková
Hradec Králové

To nejhorší máme za sebou. Těmito slovy ukončil v sobotu staronový předseda ČSSD Jan Hamáček 41. sjezd strany v Hradci Králové. Sociální demokracie si podle něj prošla nejhorším obdobím a po letošním sjezdu vyráží do dalších let bez zátěže.

Foto: David Taneček, ČTK

Nové nejvyšší vedení ČSSD po skončení sjezdu v Hradci Králové. Zleva místopředsedové Michal Šmarda, Ondřej Veselý, Roman Onderka a Tomáš Petříček, předseda Jan Hamáček, šéf poslanců Jan Chvojka a místopředsedkyně Jana Maláčová.

Článek

„Jsem rád, že jsme si potvrdili, že ČSSD si prošla nejhorším obdobím od roku 1989. Máme to nejhorší za sebou,” uzavřel 41. sjezd strany její staronový předseda Jan Hamáček.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jan Hamáček po znovuzvolení předsedou ČSSD

Strana si podle něj zvolila vyvážené a jednotné vedení, schválila moderní stanovy a shodla se na tom, že vládní angažmá s hnutím ANO má smysl. „Vedení vyráží do dalších let bez zátěže,” zdůraznil Hamáček.

Maláčová a Petříček ve vedení

Záda bude Hamáčkovi z pozice prvního místopředsedy krýt Roman Onderka. Na posty místopředsedů si delegáti během sjezdu vybrali ministry Janu Maláčovou a Tomáše Petříčka, dále pak starostu Nového Města na Moravě Michala Šmardu a poslance Ondřeje Veselého.

I přesto, že Hamáček vládní spolupráci hájí a premiér Andrej Babiš mu ke znovuzvolení lídrem pogratuloval, ani během sjezdu si šéf vlády kritiku svého koaličního partnera neodpustil. Strana si podle něj totiž přivlastňuje jeho úspěchy i hnutí ANO.

Strana chce podle Jany Maláčové zahájit novou programovou debatu, která nebude vedena jen s členskou základnou, ale i s voliči. Schválila si i programový manifest, který staví na podpoře rodiny, pracujících i seniorů, pomáhat chce především slabším.

Ve vládě chtějí sociální demokraté konkrétně připravit revizi sociálních dávek, navrhnout zdanění bank a velkých zahraničních firem, zvyšovat důchody a aktivně řešit oblast zdravotnictví a bytové politiky.

„Díváme se do Bruselu”

Aktivní chce být i díky svému ministrovi zahraničí Tomáši Petříčkovi na poli zahraniční politiky.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr zahraničí Tomáš Petříček na sjezdu ČSSD. Za ním Jana Maláčová a Roman Onderka

Dnes začíná pro sociální demokracii nový začátek. „Jsme sociální demokraté, kteří se jasně dívají do Bruselu, dívají se do Washingtonu,” prohlásil na závěr sjezdu první místopředseda Roman Onderka.

Dvoudenní sjezd sociální demokracie v pátek navštívil i Miloš Zeman, který straně vzkázal, že by se měla důrazněji zaměřit na miliony pracujících lidí v zemi a podpořil ji i směrem k evropským volbám.

Reklama

Výběr článků

Načítám