Hlavní obsah

Babiš se pustil do ČSSD: Za úspěchy mohu já a ANO, oni by měli začít šetřit

Novinky, Renáta Bohuslavová
Hradec Králové

Někteří členové ČSSD si na sjezdu v Hradci Králové podle premiéra Andreje Babiše (ANO) přivlastňují úspěchy jeho hnutí. Jde podle něj například o navýšení důchodů nebo o vliv na zahraniční politiku, tedy o resorty, které spravují ministři Jana Maláčová a Tomáš Petříček, kteří jsou často terčem kritiky premiéra.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Andrej Babiš na volebním sněmu hnutí ANO.

Článek

„Všiml jsem si, že někteří členové ČSSD si přivlastňují naši práci a úspěchy naší společné vlády,” reagoval na dění na sjezdu ČSSD pro Novinky premiér Andrej Babiš.

Sociální demokraté začátkem sjezdu své úspěchy ve vládě prezentovali stavbou domečku. Každý přinesl jednu obří kostku, kterou do domečku zasadil. Za úspěch soc. dem ve vládě označili například zvýšení minimálmí mzdy, zrušení karenční doby, navýšení důchodů o 900 korun.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Místopředseda ČSSD Roman Onderka si odnáší svou kostičku. Přihlíží ministryně práce Jana Maláčová.

Maláčová nemá zásluhu

Podle Babiš se však jedná především o úspěchy hnutí ANO, nikoliv ČSSD. „Rekordní navýšení důchod na 900 Kč měsíčně jsme v menšinové vládě hnutí ANO zvýšili v době, kdy tam ČSSD ještě nebyla. Současná paní ministryně na důchodech žádnou zásluhu nemá, protože v té době ministryní nebyla,” napsal Novinkám Babiš.

Je to právě ministryně Maláčová, která ale nyní navrhuje další navýšení důchodů o 900 korun. [celá zpráva]

Pro další zvyšováním peněz seniorům se už několikrát vyjádřil i Babiš sám. [celá zpráva]

Babiš: Ministři dělali jen PR

Dosavadní spolupráci s předsedou soc. dem. Janem Hamáčkem označil za „pozitivní a korektní”, ale opřel se například do ministra zahraničí Tomáše Petříčka, který na sjezdu za úspěch označil prosazování sebevědomé zahraniční politiky.

„Zahraniční politiku má na starosti především premiér, ten jezdí na Evropské rady a nejvyšší jednání,” dodal Babiš.

„Doufám, že po sjezdu se začnou kolegové Maláčová a Petříček intenzivně věnovat svým resortům s cílem snížit provozní náklady a ušetřit, protože jsem měl dojem, že před sjezdem si ze svých ministerstev dělali hlavně PR agenturu,” dodal Babiš.

Reklama

Výběr článků

Načítám