Hlavní obsah

Maláčová a Petříček hladce prošli do vedení ČSSD

Právo, Novinky, Karolina Brodníčková, Renáta Bohuslavová
Hradec Králové
Aktualizováno

Do vedení ČSSD míří ministr zahraničí Tomáš Petříček, ministryně práce Jana Maláčová, starosta Nového Města na Moravě Michal Šmarda a poslanec Ondřej Veselý. V pátek byli už v prvním kole tajné volby zvoleni místopředsedy strany. V sobotu proběhne druhé kolo volby, které rozhodne mezi místopředsedou Sněmovny Tomášem Hanzelem a komunální političkou Lucií Orgoníkovou.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Volební sjezd ČSSD. Na snímku zleva Jana Maláčová, Roman Onderka a Tomáš Petříček.

Článek

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová ve svém projevu delegátům řekla, že bude bojovat za zvýšení důchodů i za rodiny s dětmi.

„Lidé, kteří potřebují pomoct, nejsou otravní lůzři,“ vzkázala Maláčová a dodala, že ve vládě bude v takové politice pokračovat.

„Ve vládě odvádíme velký kus práce a já souhlasím s předsedou (Janem) Hamáčkem, že má cenu zůstat ve vládě tak dlouho, dokud se bude dělat naše politika,” uvedla ve svém nominačním projevu Maláčová. Ta dostala podle informací Práva 390 hlasů.

V počtu hlasů ji překonal pouze starosta Nového Města na Moravě Michal Šmarda, kterého v projevu podpořil i prezident Miloš Zeman. Šmarda získal podporu od 392 delegátů.

Petříček: Nejsem maňásek

Petříček získal v prvním kole z postupivších nejméně hlasů, a to 256. V projevu přitom delegáty ujišťoval, že informace, že na ministerstvu zahraničí poslouchá svého poradce a je pouze loutkou a maňáskem europoslance Miroslava Pocheho, byly lži.

„Když jsem nastoupil, tak jsem slyšel, že jsem maňásek nebo loutka. Nejsem maňásek,” řekl na úvod svého projevu Petříček.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Volební sjezd ČSSD. Nejsem maňásek, řekl při svém projevu Tomáš Petříček

„Věřím, že nové vedení bude jednotné a dokáže srozumitelně vysvětlovat naše kroky ve vládě i mimo ni,” napsal Novinkám po zvolení Tomáš Petříček

Petříček, kterého kritizují komunisté, několik dní před sjezdem tvrdil, že pokud by nezískal post místopředsedy, zváží rezignaci na funkci ministra. S tím však předseda ČSSD Jan Hamáček nesouhlasil a výměnu jakéhokoliv ministra odmítl.

Místopředsednické křeslo ČSSD získal i Ondřej Veselý, který se v lednu neúspěšně pokusil sesadit z křesla jihočeského předsedy soc. dem. Jiřího Zimolu. Podle informací Práva získal 313 hlasů.

Už dříve sjezd rozhodl, že v čele strany zůstane Jan Hamáček, prvním předsedou se stal Roman Onderka. [celá zpráva]

Oficiálně ČSSD vyhlásí výsledky volby místopředsedů v sobotu ráno. Následně vyhlásí druhé kolo volby. V něm o post místopředsedy zabojuje místopředseda Sněmovny Tomáš Hanzel a zastupitelka Přibyslavi Lucie Orgoníková. Z volby odstoupil ministr kultury Antonín Staněk a šéf liberecké ČSSD Jan Mečl.

Reklama

Výběr článků

Načítám