Hlavní obsah

Fiala s Meloniovou si pragmaticky notovali

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Premiér Petr Fiala (ODS) ve středu v Praze jednal s italskou předsedkyní vlády Giorgiou Meloniovou. Podle Fialy mají s Meloniovou velmi podobné názory na řadu otázek. Italský postoj označil za „pragmatický a rozumný“.

Živě: Společné prohlášení pro média premiéra Petra Fialy a italské premiérky Giorgie MeloniovéVideo: ČTK

 
Článek

Výslovně jej zmínil například v postoji k emisní normě Euro 7. Po nutnosti pragmatického přístupu v této otázce hovořila i Meloniová.

Norma Euro 7 v současné navrhované podobě by měla od roku 2025 mimo jiné omezit zplodiny oxidů dusíku a pevných částic vypouštěných do ovzduší, a to nejen z výfuků, ale i pneumatik a brzd. Podle expertů to bude znamenat konec výroby cenově dostupných malých aut.

Dohoda Mero a TAL

Fiala také oznámil, že česká společnost Mero se dohodla s akcionáři konsorcia TAL na projektu rozšíření Transalpinského ropovodu (TAL). Projekt by měl být dokončen v roce 2024, dohoda by měla být podepsána ještě v květnu.

Podle dřívějšího Fialova vyjádření umožní úprava ropovodu navýšení dodávek ropy na sedm až osm milionů tun ročně. Náklady na technické úpravy, které toto umožní, byly odhadovány na 1,2 až 1,6 miliardy korun. Projekt je součástí snahy o nezávislost ČR na ruském ropovodu Družba.

Schwarzenberg: Pro Meloniovou bychom měli mít pochopení

Domácí

„Rádi bychom prohloubili naše vztahy v oblasti obrany či energetiky,“ uvedl český premiér, s poukazem na důležitost ropovodu TAL a jeho rozšíření a z italského Terstu.

Ropovod TAL vede z italského Terstu do Německa a Rakouska. ČR je na něj napojená přes produktovod IKL, který začíná v bavorském Vohburgu an der Donau, kde se napojuje na Transalpinský ropovod. Ten je napájen ropou, kterou do přístavu v Terstu přivážejí tankery z celého světa, připomněla ČTK.

Fiala i Meloniová chtějí vést debatu o reformě evropské migrační politiky. „Musíme dělat opatření, která jsou preventivní,“ dodal český premiér s tím, že podporuje rovněž aktivnější razantnější boj proti pašerákům, po němž Italové dlouhodobě volají. „Máme velmi společné postoje, bylo to pro mě povzbuzující, ne překvapivé,“ uzavřel Fiala.

Italská premiérka ocenila českou pomoc Ukrajincům, kteří uprchli před válkou. „Česká společnost prokázala velkou solidaritu,“ dodala.

Meloniová stojí v čele italské vlády od loňského října, kdy vystřídala Maria Draghiho. Její strana Bratři Itálie je stejně jako Fialova ODS v Evropském parlamentu součástí frakce Evropští konzervativci a reformisté (ECR).

Meloniovou později odpoledne přijme na Pražském hradě i prezident Petr Pavel.

Italská premiérka Meloniová přijela do Kyjeva

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám