Hlavní obsah

Tisková konference ministra Blatného k plánu rozvolňování

Novinky, jas

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) v pátek na tiskové konferenci okomentuje aktuální vývoj epidemie koronaviru a vyjádří se k postupu možného dalšího rozvolňování opatření. Představit by měl i hodnoticí systém (PES), podle něhož by se mělo uvolňování nebo zpřísňování opatření řídit.

TK ministra zdravotnictví Jana BlatnéhoVideo: ČTK

 
Článek

Systém bude mít pět úrovní rizikového vývoje, které budou vycházet z výskytu nových případů na 100 000 obyvatel za posledních 14 dní, výskytu nákazy mezi seniory, reprodukčního čísla a podílu pozitivních testů. Z dat se bude vypočítávat tzv. rizikové skóre, které bude pro veřejnost na škále od 1 do 100 ukazovat míru rizika.

Prozatím Blatný spolu s ministrem školství Robertem Plagou (ANO) oznámili, že od středy 18. listopadu se vrátí do lavic žáci 1. a 2. ročníků základních škol.

Prvňáci a druháci se za týden vrátí do škol. Roušky povinné, omezené setkávání

Domácí

Další možné rozvolnění naznačil ve čtvrtek ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček (za ANO). Ten uvedl, že na začátku prosince by se mohly otevřít veškeré obchody, restaurace, hotely i další provozovny. Zdůraznil však, že je to podmíněno vývojem epidemiologické situace.

Ta se v posledních dnech zlepšuje. Počty nově odhalených případů nákazy nemají zjevně stoupající tendenci a došlo i ke snížení reprodukčního čísla R na hodnotu 0,8, kterou již dříve tehdejší ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) i premiér Andrej Babiš (ANO) označili za klíčovou, aby bylo možné uvažovat o omezení přijatých restrikcí.

Havlíček: Začátkem prosince otevřeme skoro všechno. Ale…

Koronavirus

Ministr Blatný před pár dny připustil, že ČR se zřejmě nachází „lehce za bodem zlomu“.

Přesto ministr ve čtvrtek ve Sněmovně uvedl, že příští týden navrhne vládě prodloužení nouzového stavu, na nějž je navázána většina restrikcí, o měsíc. Prozatím platí do 20. listopadu. Podle Blatného však nebezpečí trvá. Prodloužení stavu nouze bude muset kabinetu posvětit Sněmovna.

Blatný: Nebezpečí trvá, navrhnu prodloužení nouzového stavu o měsíc

Domácí

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám