Hlavní obsah

Tisková konference k výskytu britské mutace koronaviru v Česku

Novinky, jam

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V České republice se objevila britská mutace koronaviru, v pondělí to řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) s tím, že podezření je u asi deseti procent vyšetřovaných vzorků. Další informace představí Státní zdravotní ústav na tiskové konferenci naplánované na 14:00. Novinky ji nabízí živě.

Záznam: TK Státního zdravotního ústavu k výskytu britské mutace koronaviru na území ČRVideo: ČTK

 
Článek

Britská varianta nového typu koronaviru není podle Blatného nebezpečnější, je ale o zhruba 40 procent nakažlivější. I kvůli tomu česká vláda v prosinci přerušila letecké spojení s Británií. Podobně se zachovaly i další evropské státy. Posléze byly lety obnoveny, nyní nejsou v provozu kvůli přísnému lockdownu v Británii.

V Izraeli masově očkují, nakažených ale přibývá více než v ČR

Blízký a Střední východ

„To, co by se jinak stalo během 10 dnů, u této varianty proběhne za dní 6,” přiblížil Blatný rychlost šíření. Ministr odhaduje, že právě kvůli rychlosti šíření tento nový typ brzo vytlačí původní vir, který se šíří pomaleji.

I na nakažlivější typ by měla zabírat současná vakcína proti koronaviru, kterou se v celé Evropě očkuje od 27. prosince.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám