Hlavní obsah

Lživé a nesmyslné, odmítá Klaus tvrzení o tajné půjčce Sovětskému svazu

• Aktualizováno

Bývalý prezident Václav Klaus se ohradil proti článkům, které jej spojují s údajnou půjčkou Československa Sovětskému svazu v roce 1989. Klaus tvrdí, že o celé záležitosti až do dotazu novinářů nevěděl. Články označil za lživé a nesmyslné.

Záznam: TK Václava KlauseVideo: Novinky

 
Článek

Klaus opakovaně řekl, že o celé záležitosti nemá žádné informace a dohledal si je až na základě zájmu médií. „My si to nikdo nevybavujeme,” odtušil Klaus, který se stal v listopadu 1989 ministrem financí tehdejší federální vlády.

„Bral jsem to jako součást dávno uzavřené úvěrové smlouvy,” dodal posléze. „To nebyla žádná kauza,” řekl s tím, že pamětníci, kteří by k tomu měli nejvíce co říci, již zemřeli.

Článek označil za předem připravený útok na svou osobu, který má blokovat jeho možný návrat do politiky. Obsáhlou reakci zveřejnil na svém webu.

S informacemi v úterý přišly Hospodářské noviny (HN) a server Aktuálně.cz ve spolupráci s týdeníkem Respekt a protikorupční organizací Observation post. Média se odkazují na dosud utajené dokumenty Národního archivu.

Klaus podle médií poslal po listopadu 89 tajně půjčku do Ruska

Domácí

Peníze půjčené na základě dohody uzavřené komunistickou vládou Ladislava Adamce se staly součástí mnohamiliardového dluhu, ze kterého Rusko vrátilo Česku pouze část.

Klaus popírá, že by o půjčce věděl. „Opakovaně říkám, že o jakési smlouvě z 10. listopadu 1989 nic nevím. Dokonce nevědí nic všichni z těch, kterých jsem se mohl v současnosti zeptat," řekl HN.

Podle deníku ale existuje dopis z prosince 1989, ve kterém Klause jako ministra financí před odesláním půjčky do Ruska varoval tehdejší ředitel Československé obchodní banky (ČSOB).

Úřad odložil případ Klausovy cesty na uzavřené Trutnovsko

Domácí

Poskytnutí peněz Rusku Klaus podle HN na počátku 90. let nepřiznal poslancům Federálního shromáždění. Pouze jim řekl, že se stát kvůli zahraničním pohledávkám zadlužil u státní banky.

Po roce 1989 se Česko pokoušelo po Rusku dluh v celkové hodnotě 3,6 miliardy dolarů získat od Ruska zpět. Za vlády bývalého premiéra a současného prezidenta Miloše Zemana zhruba dvě třetiny dluhu odkoupila od státu bez výběrového řízení společnost Falkon Capital za přibližně 750 milionů dolarů, podle některých expertů nevýhodně.

Do vedení Falkon Capital později podle HN, Aktuálně.cz i Respektu nastoupil zmíněný úředník ministerstva financí Zdeněk Rachač, který půjčku Rusku prosazoval. „Jsem v důchodu a nebudu se o tom bavit," řekl nyní HN Rachač.

Reklama

Související témata:

Související články

Klaus: Vrbětice jsou vykonstruovaný strašák

Bývalý český prezident Václav Klaus považuje nově zveřejněné informace o zapojení ruských tajných služeb do výbuchu muničních skladů ve Vrběticích v roce 2014...

Klaus dostal další pokutu

Exprezident Václav Klaus dostal pokutu deset tisíc korun za to, že v lednu navštívil bez zakrytých dýchacích cest uzavřenou restauraci, uvedl deník Blesk.

Výběr článků

Načítám