Hlavní obsah

Teploty byly opět rekordní, na přelomu týdne se ochladí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na mnoha místech České republiky zaznamenali meteorologové v pátek rekordní teploty. Nejtepleji bylo v Praze na Karlově, kde naměřili 28,6 stupně Celsia. V Táboře bylo 27,5 stupně, nejtepleji od roku 1968. Rekordní teploty evidují meteorologové tento týden opakovaně. Na přelomu týdne by se mělo o něco ochladit.

Foto: Jan Tomandl, ČTK

Na duben neobvykle slunné počasí vylákalo do parků v centru stovky lidí, například v Lužánkách (na snímku) se někteří opalovali v plavkách na dekách

Článek

Teplotní maxima padla na stovce ze 148 stanic. Vyplývá to z údajů na webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Přes 28 stupňů se teplota vzduchu dostala kromě pražského Karlova také v Plzni-Bolevci, kde bylo 28,4 stupně Celsia. O jednu desetinu méně naměřili v Doksanech.

„Z celkového počtu 11 stanic měřících 100 a více let byl nejteplejší 20. duben na osmi z nich,” doplnil meteorolog Pavel Šimandl. Na šesti z těchto stanic padl rekord pocházející z roku 1962.

Velmi teplý byl už čtvrtek, kdy rekordy pro 19. duben padly na 41 ze 146 stanic s alespoň třicetiletou historií měření. Nejtepleji bylo v Brně-Žabovřeskách, kde rtuť v teploměru vyšplhala až na 26,5 stupně.

Přijdou přeháňky a bouřky

V sobotu se nejvyšší teploty v Česku budou pohybovat mezi 24 až 28 stupni. V neděli se podle předpovědi zhruba o dva stupně ochladí.

„Trošku výraznější ochlazení přijde na začátku příštího týdne, v pondělí nebo v úterý," řekl František Vavruška z českobudějovické pobočky ČHMÚ.

V pondělí by se nejvyšší teploty měly pohybovat mezi 19 a 23 stupni Celsia, na jihovýchodě ovšem může být až 26 stupňů, v úterý by maxima měla vystoupat na 18 až 22 stupňů.

Na počátku příštího týdne by také měla přibývat oblačnost, objeví se přeháňky a bouřky.

Reklama

Výběr článků

Načítám