Hlavní obsah

Tečka za přípravou průmyslového parku v Líních. Nové plány se přizpůsobí armádě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Líně

Končí přípravy stavby průmyslového parku na záložním armádním letišti v Líních u Plzně. V tamějším areálu zvažoval koncern Volkswagen výstavbu obří továrny na baterie do elektroaut, ale nakonec záměr odpískal. Od projektu dala ruce pryč vláda, v pondělí také zastupitelé Plzeňského kraje.

Foto: Stanislava Benešová, novinky.cz

Ilustrační foto letecké záchranky v Líních u Plzně

Článek

Ti na svém jednání zastavili práce na aktualizaci zásad územního rozvoje číslo 5, které šili na míru právě Volkswagenu. Chystat začnou nový dokument, jenž tentokrát zahrne požadavky armády.

„Plány ministerstva obrany jsou v prenatální fázi. Bude trvat zhruba rok, než vznikne zevrubná studie, která určí, jaké objekty v prostoru budou,“ nastínil poslanec a krajský náměstek pro životní prostředí Josef Bernard (STAN).

Třeba místní vstoupí do armády

Miroslav Hlaváč z generálního štábu nedávno Novinkám řekl, že v Líních chtějí vybudovat velké logistické centrum a zázemí pro aktivní zálohy. „Návrat vojáků na letiště bude pro místní obyvatele výhodný. Znamená vznik nových pracovních míst pro civilní zaměstnance i podnikatelské příležitosti. Budeme rádi, pokud to také motivuje občany z okolí vstoupit do armády,“ sdělila ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

Letiště v Líních vyklidit, rozhodl soud

Domácí

Potřebovat budou vojáci necelých 400 hektarů. V tamějším areálu zůstane letecká záchranná služba, kterou bude do roku 2028 provozovat armáda. I pak by se na jejím chodu chtěla podílet.

Podle Bernarda zatím není jasné, do jaké míry bude potřeba infrastruktura, která se plánovala pro gigafactory. Obce kolem Líní, jež v areálu vlastní klíčové pozemky, se totiž dohodly na řadě podmínek.

„Chceme, aby se do další aktualizace zásad územního rozvoje přenesla veškerá dojednaná řešení ohleduplná k lidem a okolí,“ zdůraznil starosta Dobřan Martin Sobotka (Aktivní Dobřany). Řeč je například o dopravním napojení, trase vysokého napětí či kompenzacích.

Otazník také visí nad civilním letištěm, které v Líních provozuje firma PlaneStation. Společnost prohrála soud a musí se vystěhovat. Její roli by mohl podle informací Novinek převzít státní podnik LOM Praha.

Provoz letiště v Líních u Plzně by mohl převzít státní podnik LOM Praha

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám