Hlavní obsah

Tarif vám moc nepomůže, řekněte si o příspěvek, radí šéf finanční poradny

Tzv. úsporný tarif, jímž chce vláda kompenzovat prudký nárůst cen energií, řadě domácností s těmito výdaji příliš nepomůže. Lidé, kteří už nyní těžko zvládají současnou inflaci, by si proto měli na Úřadu práce zažádat o příspěvek na bydlení, řekl Právu ředitel Poradny při finanční tísni David Šmejkal.

Foto: Profimedia.cz

Řadě lidí po uplynutí fixace elektřina několikanásobně zdraží

Článek

Vláda slibuje úlevný tarif, jímž chce přispět domácnostem na energie. Letos v něm ale chce uvolnit v průměru pouze 4000 korun včetně odpuštění poplatků za obnovitelné zdroje. Ale to se významněji projeví pouze u rodin, které elektřinou i topí. Není ta pomoc malá?

Máte pravdu, že řadě domácností to mnoho nepomůže. Ale je to jen určitý příspěvek do rozpočtu každého odběratele a nikdo nepředpokládá, že by měl hradit nějakou podstatnou část nákladů na bydlení. Je to jen další z vějíře podpor. Lidé by měli spíše spoléhat na příspěvek na bydlení a zažádat si o něj.

Vláda potvrdila úsporný tarif, průměrná pomoc bude 15 tisíc korun

Domácí

Ale ten je kvůli normativům tady leckdy příliš nízký a u mnoha domácností nefunguje.

Ano, pracuje s takzvanými normativními náklady na bydlení, které jeho výši stropují. Vláda v té souvislosti oznámila, že je bude valorizovat a přizpůsobovat je aktuální situaci. I když zatím není jasné nakolik. Bylo by pak ještě žádoucí uvažovat o jakési větší transparentnosti příspěvku, aby se nebraly při jeho přiznávání v úvahu výdaje v přechozím čtvrtletí, ale spíše ty v aktuálním měsíci, a aby byly normativní náklady stanovovány rychleji a častěji s ohledem na měnící se strukturu nákladů domácností.

Na podzim ještě mají radikálně růst zálohy na energie, řadě lidí končí fixace, takže ceny vyletí nahoru i násobně. Očekáváte dopady na jejich životní úroveň?

Domnívám se, že různé domácnosti budou vystaveny různým tlakům. Ty, které finančně přežívají z měsíce na měsíc, budou mít problémy zásadní. Měly by se proto opravdu obracet na Úřady práce a požádat co nejrychleji o zmíněný příspěvek.

Anketa

Už jste si zjišťovali, do jaké míry vám pomůže vládní úsporný tarif?
Ano
17 %
Ne
83 %
Celkem hlasovalo 2250 čtenářů.

Domácnosti, které mají rezervy, budou mít větší schopnost se s těmito náklady na energie vypořádat. Problém tak opravdu vidím u domácností s omezenými možnostmi příjmů, ať už jsou to ty jednočlenné, samoživitelky a samoživitelé, senioři nebo ty, kde přináší příjem pouze jeden člověk, protože ten druhý třeba pečuje o dítě.

Setkáváte se v poslední době s tím, že by k vám lidé chodili řešit nedostatek peněz kvůli vysoké inflaci?

Určitě. V posledních několika měsících se musíme v diskusi s našimi klienty, kteří řeší problémy se splátkami dluhů, častěji věnovat té nejrychleji narůstající částce výdajů v jejich rodinných rozpočtech, a to jsou ty na bydlení, respektive energie. Další rostoucí částkou těchto rozpočtů jsou výdaje za potraviny a základní životní potřeby. Vracejí se ale i klienti, kteří již absolvovali oddlužení či osobní bankrot a nechtějí se znovu dostat do podobných problémů.

Česko by podpořilo strop na ceny energií v celé EU. Trh se vymkl kontrole, říká Síkela

Ekonomika

Jaké jim to působí po­tíže?

Problém je především v tom, že lidem kvůli rostoucím cenám energií a potravin zbývá méně na stabilní rozpočtové položky na straně výdajů, mezi které u našich klientů většinou patří splátky půjček. Musejí tak ve svých peněženkách složitě hledat dostatek peněz na tyto splátky a srážky exekutorům.

Foto: Právo

Ředitel Poradny při finanční tísni David Šmejkal.

Co lidem radíte, aby to zvládli?

Existuje několik způsobů. Jednak si projít domácí rozpočet a najít v něm cesty, jak přeorganizovat jednotlivé výdajové položky. Pokud i potom výdaje na bydlení včetně nově stanovených záloh přesahují možnosti dané rodiny, je vhodné se obrátit na Úřad práce a zjistit, zda má nárok na příspěvek na bydlení nebo další dávky.

Potom pokud lidé při vyúčtování energií zjistí, že je nedoplatek nad jejich možnosti, by měli kontaktovat dodavatele a pokusit se s ním domluvit splátkový kalendář.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám