Hlavní obsah

Vláda potvrdila úsporný tarif, průměrná pomoc bude 15 tisíc korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vláda schválila parametry úsporného tarifu, který pomůže domácnostem s cenami energií. Průměrná výše podpory bude zhruba 15 tisíc korun, ještě v letošním roce to bude průměrně 4 tisíce korun. Po jednání kabinetu to oznámil ministerský předseda Petr Fiala (ODS).

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Premiér Petr Fiala

Článek

„Schválili jsme dnes úsporný tarif a odpuštění poplatků za obnovitelné zdroje. Občané ušetří v průměru 15 tisíc korun. Průměrně ještě letos pak zhruba 4 tisíc korun,“ oznámil Fiala.

Úsporný tarif je určený pro domácnosti. Celková výše pomoci kombinuje příspěvek skrze úsporný tarif a odpuštění poplatku za obnovitelné zdroje, který činí 599 korun za každou megawatthodinu elektřiny.

Celková pomoc s energiemi bude až 18 000 korun

Ekonomika

Odpouštění poplatku za obnovitelné zdroje se týká nejenom domácností, ale také firem či organizací.

„Pomůžeme lidem od letošního října,“ doplnil průmyslu a obchodu ministr Jozef Síkela (za STAN).

Ten pak již dopoledne při příchodu na vládu novinářům řekl, že ministerstvo také chystá kalkulačku, na které by lidé zjistili, jak velkou podporu dostanou. „Věřím, že to spustíme dnes (ve středu) nebo zítra,“ naznačil ministr.

„Je to nástroj, o který nebude potřeba žádat, nebude procházet ani majetkovým testem. Na cílenou pomoc máme jiné formy pomoci, jako příspěvek na bydlení,“ dodal Síkela.

Pomoc 177 miliard korun

Fiala také uvedl, že na celkovou pomoc občanům proti inflaci vyčlenila vláda 177 miliard korun. Podle něj je tak ve vztahu k HDP v masivnosti podpory ČR čtvrtá v Evropské unii.

„Je v tom kromě úsporného tarifu například valorizace důchodů, příspěvek na dítě či zrušení silniční daně,“ upřesnil na tiskové konferenci po jednání vlády šéf státní kasy Zbyněk Stanjura (ODS).

V září se pak chystá vláda spustit informační kampaň, která poradí lidem, kde mohou hledat pomoc.

Reklama

Výběr článků

Načítám