Hlavní obsah

Tajné služby stále v rivalitě, nejsou schopné ani společné oslavy

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

České tajné služby dál fungují ve vzájemné rivalitě a animozitě, která může ohrožovat jejich vzájemnou spolupráci. Naposled to ukázaly nedávné přípravy na společnou oslavu dvacátého výročí jejich vzniku, na které se ale zpravodajské špičky nakonec domluvit nedokázaly.

Článek

Civilní rozvědka, tedy Úřad pro zahraniční styky a informace (ÚZSI), tak tento týden podle zjištění Práva pořádala takřka utajovaný seminář o vývoji a transformaci tajných služeb, ale nikdo z kontrarozvědné Bezpečnostní informační služby (BIS) ani z vojenského zpravodajství na něj oproti původním plánům nepřišel.

„Představa byla taková, že půjde o společnou akci a byli zváni ředitelé obou dalších služeb, ale účast bohužel odmítli,“ komentoval to mluvčí rozvědky Bohumil Šrajer. Jeho protějšek z BIS Jiří Šubert k tomu poznamenal, že kontrarozvědka „slavila“ dvacáté výročí samostatně, konkrétně výstavou a brožurou o vlastní historii.

Dlouhodobě napjaté vztahy mezi zpravodajskými službami přitom mohou mít dopady i na praxi. „Jak se chtějí domluvit na spolupráci při opravdu důležitých věcech, když nejsou schopni se sejít ani na pivo,“ řekl k tomu Právu bezpečnostní analytik a expert na tajné služby Jan Schneider.

Bublan: je to smutné a chce to změnu

Podobně to komentoval i předseda sněmovního bezpečnostního výboru za ČSSD a bývalý šéf rozvědky František Bublan. „Je smutné, že dvacet let po revoluci tu je stále taková rivalita, že zástupci služeb nepřijdou ani na společnou oslavu,“ uvedl Bublan, který se středečního semináře podobně jako další ex-ředitelé ÚZSI zúčastnil a ve svém příspěvku absenci vedení dalších služeb na akci kritizoval.

Celá situace podle něj odhaluje hlubší problém v českém zpravodajském prostředí, který je prý potřeba řešit sjednocením vedení jednotlivých služeb. „Dokud to bude tak jako nyní, že každá služba spadá pod jiného ministra a každá si hraje na svém vlastním písečku, nebude fungovat vzájemná výměna informací ani spolupráce, bude docházet k duplicitám v jejich činnosti a k dalším problémům,“ uvedl Bublan.

Vzájemná nevraživost mezi službami, zejména mezi zahraniční rozvědkou a tuzemskou kontrarozvědkou, je stará už několik let. Vedení BIS například nemohlo zapomenout rozvědce, že jí přetahuje zpravodajské důstojníky, ta zase vyčítala kontrarozvědce, že tajně sleduje jejich školicí středisko.

Rivalita se pak vystupňovala především v souvislosti s kauzou Savoy z roku 2008, jejímž důležitým aktérem byl podle informací BIS odvolaný šéf ÚZSI Karel Randák. Právě on přitom stál i za loňskou aférou se špionážními fotkami některých českých politických a podnikatelských špiček z dovolené v italském Toskánsku.

Reklama

Výběr článků

Načítám