Hlavní obsah

Černochová představila Pavlovi seznam možné pomoci Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Naplánovaná vojenská pomoc Ukrajině z českých armádních skladů je v hodnotě asi 600 až 700 milionů korun. Po jednání s prezidentem to uvedla šéfka resortu obrany Jana Černochová (ODS). Konkrétní seznam možné pomoci představila ve středu hlavě státu Petru Pavlovi.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně obrany Jana Černochová.

Článek

„Pomoc, která ještě z naší strany je naplánovaná, tak je v hodnotě 600 až 700 milionů korun,“ řekla po jednání s prezidentem Černochová. A upřesnila: „Není to finanční pomoc, je to vojenský materiál, který je ještě v našich skladech.“

Ministryně také zdůraznila, že se jedná o materiál, který Česká republika nepotřebuje. „Armáda ho opravdu může poslat na Ukrajinu, tak aby neohrozila vlastní obranyschopnost,“ ujistila.

Připomněla také, že Česko za již poslanou pomoc na Ukrajinu dostalo řadu náhrad. „Například od Spojených států jsme získali osm vrtulníků,“ uvedla ministryně.

Vojenští policisté budou na Ukrajině vyšetřovat válečné zločiny, schválili poslanci

Domácí

Černochová se s prezidentem sešla poté, co Pavel v uplynulých dnech prohlásil, že Česko pomohlo Ukrajině, jak mohlo, ale mnoho dalších možností však nemá.

Kromě možné pomoci pak Pavla na jednání seznámila i se jmény vojáků, které navrhuje na jmenování do generálské hodnosti. Seznam podle ní čítá do deseti jmen, Pavel s nimi souhlasí. Ministryně příští týden návrh předloží vládě, zveřejní ho po odsouhlasení. Prezident by měl vojáky na návrh vlády povýšit u příležitosti oslav státního svátku 8. května.

S prezidentem probrala ministryně také zákony týkající se obrany, které v úterý odsouhlasila Sněmovna. Informovala ho o schválení mandátu na vyslání vojenských policistů na Ukrajinu a armádních speciálních sil do Nigeru. Poznamenala, že v případě africké země bude ministerstvo obrany vyhodnocovat, zda požádá parlament o prodloužení mise i za konec roku 2023.

Pavla seznámila i s postupem mnohamiliardových akvizic na nákup pásových bojových vozidel pěchoty a nadzvukových letounů. Diskutovali také o plánovaných cestách. Řekla, že šlo o třetí společné setkání.

Černochová: Česko může Ukrajině posílat další vojenskou pomoc, budeme Pavla informovat

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám