Hlavní obsah

Svoboda tlačí svého bratra do čela NKÚ

Novinky, Kamil Houska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministr zahraničí a šéf KDU-ČSL Cyril Svoboda se podle informací Práva snaží využít svého postavení, aby prosadil do čela Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) své dvojče, bratra Josefa. Ten nyní působí na ministerstvu financí jako ředitel jednoho z odborů. Některým lidovcům se rodinné lobování ani trochu nezamlouvá.

Foto: Jan Kaše

Závěr módní přehlídky

Článek

O lidoveckých kandidátech na post prezidenta NKÚ, uvolněný úmrtím Lubomíra Voleníka, v úterý ráno jednalo předsednictvo KDU-ČSL. Podle informací Práva na něm Cyril Svoboda uvedl, že jeho bratr by byl nejlepším kandidátem a neměl by být podle něj diskriminován tím, že je blízkým příbuzným vicepremiéra a ministra zahraničí.

Lidovce zaskočil

Na dopoledním poslaneckém klubu už pak místopředseda Jan Kasal informoval straníky, že předsednictvo doporučuje ke zvážení dva kandidáty - Josefa Svobodu a náměstka ministra financí a někdejšího poslance Pavla Šafaříka. Někteří lidovci byli zaskočeni. Zatímco Šafařík pro ně nebyl novinkou, návrh na Josefa Svobodu většina neočekávala.

"Josef Svoboda, jak jsme dostali informaci, je absolventem několika vysokých škol, zběhlý v kontrolních činnostech a jazykově vybavený. Aprobaci prostě má," řekl poté Právu Kasal. Na dotaz, kdo Josefa Svobodu na předsednictvu navrhl, nechtěl odpovědět.

Většina lidovců se včera odmítla o nominacích do čela NKÚ bavit. Bylo na nich vidět, že je pro ně jméno Josefa Svobody velmi citlivou záležitostí. Cyril Svoboda na přímý dotaz Práva, proč protlačuje svého bratra, stroze odvětil: "Nekomentuji to."

"Je to nehorázná drzost. Když s tím přišel, nevěřil jsem svým uším," řekl včera Právu jeden z poslanců lidové strany, který si nepřál být jmenován. Jiný na dotaz pouze pokrčil rameny a poznamenal, že to "snad ještě není definitivní". Jak dodal, straně by ublížilo, kdyby si její šéf dosazoval příbuzné do lukrativních a významných funkcí.

Lidovecký poslanec Pavel Severa podle svých slov předpokládal, že předsednictvo strany navrhne více kandidátů. "Kdo je čí bratr, to by mi tolik nevadilo, kdybych měl zdůvodněno, že z těch několika kandidátů byl ten či onen vybrán z těch a těch důvodů," sdělil Právu. Jak Severa dodal, očekává ještě důkladnější debatu: "Zatím nebyl čas."

Zahradil: bylo by to kuriózní

Unionisté zatím podle něj žádného kandidáta neprojednali. K návrhu Josefa Svobody pak vicepremiér a předseda US-DEU Petr Mareš uvedl: "Kandidátů bude určitě mnohem více. Doufám, že mezi nimi najdeme vhodného adepta." Některé unionisty však pobavilo, že se Cyril Svoboda snaží získat NKÚ pro svého bratra. "To je celý on, jako bych ho viděl," komentoval to jeden z nich se smíchem.

Předseda poslanců ČSSD Petr Ibl byl diplomatický. "Samozřejmě každá politická strana může navrhnout, koho chce," řekl Právu. Soc. dem. podle něj zatím nikoho neprojednala, ale určitě tak brzy učiní.

"Neříkám na to v tuto chvíli nic, protože jak známo, máme svého kandidáta, poslance Miroslava Beneše," reagoval na první jména, která přicházejí z KDU-ČSL místopředseda ODS Jan Zahradil. "Ale považoval bych za trochu kuriózní, kdyby měla být v české státní správě uplatňována nějaká taková rodinná praxe," dodal.

Nového šéfa NKÚ bude prezidentovi republiky navrhovat Poslanecká sněmovna. Hlava státu však nemusí návrhu poslanců vyhovět a může Sněmovnu požádat o nové nominace.

V minulosti taková situace nastala v případě Františka Brožíka, na kterém se sice většina poslanců shodla, avšak Václav Havel ho odmítl jmenovat.

Pokud se koalice shodne na jednom společném kandidátovi, má sílu jeho nominaci ve Sněmovně prosadit, avšak poslední slovo má stejně prezident. "Dohodli jsme se na snídani u premiéra, že navrhneme jména, která by připadala v úvahu," informoval Právo Mareš.

Výběr článků

Načítám