Hlavní obsah

Primátor Svoboda se léčí s černým kašlem. Přesto vyrazil na jednání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražský primátor, poslanec a bývalý předseda zdravotnického výboru Sněmovny Bohuslav Svoboda (ODS) se léčí s černým kašlem. V zápalu rozhořčení to řekl na konci několikahodinového jednání výboru. Tvrdí, že už infekční není. Přítomné tím ale zaskočil.

Pražský primátor Bohuslav Svoboda na zdravotnickém výboru Sněmovny Video: psp.cz

 
Článek

„Přišel jsem proto, že mi říkali, že je potřeba, abychom tady byli. Jsem těsně po odléčení pertuse (černý kašel). Přišel jsem, protože už mám šest dní antibiotika, takže už nejsem infekční, jak mě učili ve škole, doufám, že dobře. Ale dobře mi není,“ řekl v rozčilení osmdesátiletý Svoboda. Respirátor ani jinou ochranu neměl.

Informaci sdělil jen tak mimoděk, když se rozčílil nad tím, že má Sněmovna řešit interní problém pražské hygienické stanice kvůli stravenkám.

Černý kašel v Česku: Třetina případů u teenagerů

Domácí

„Nějak tak, Slávku, všichni v místnosti doufají, že tě to naučili dobře a vybrali správné antibiotikum. Po těch čtyřech třech hodinách, co tu sedíme, aspoň my, co sedíme blíž,“ reagoval místopředseda výboru, poslanec Tom Philipp (KDU-ČSL).

Svoboda ujišťoval, že je vše v pořádku. „Já jsem se vzdělal. Bere se to tři dny, čtyři dny pauza a zase čtyři dny, je to úplně nové,“ uvedl.

Foto: Milan Malíček, Právo

Pražský primátor, poslanec a funkcionář ODS Bohuslav Svoboda

„Aspoň ten respirátor to, kolego, chtělo,“ podotkla pediatrička, poslankyně Romana Bělohlávková (KDU-ČSL), která seděla hned vedle pražského primátora.

Antibiotika brání v časné fázi tomu, aby se u nemocného rozvinul dlouhodobý kašel. Působí ale i proti tomu, aby nemohl infekci dál šířit. Nejvíce infekční je člověk před vypuknutím prvních příznaků.

Po rizikovém kontaktu se nemoc projeví zpravidla do deseti dnů, může to ale trvat i déle.

Počet případů černého kašle dále roste

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám