Hlavní obsah

Černý kašel v Česku: Třetina případů u teenagerů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ordinace lékařů plní nakažení černým kašlem. Téměř třetinu z dosavadních 1217 případů černého kašle lékaři odhalili u teenagerů. Nakazilo se i 30 dětí do jednoho roku, které nemoc nejvíc ohrožuje. Informoval o tom Státní zdravotní ústav (SZÚ).

Foto: Profimedia.cz

Bakterie černého kašle

Článek

„Pokud by tento nárůst pokračoval stejným tempem, lze předpokládat, že by na konci roku 2024 mohly celkové počty dosahovat tří až čtyř tisíc případů černého kašle,“ upozornila před dvěma týdny epidemioložka SZÚ Kateřina Fabiánová.

Za poslední týden přibylo 374 nakažených. Dávivý kašel, který často doprovází zvracení hlenů nebo zmodrání kůže, trápí všechny věkové skupiny.

Zprvu vypadá infekce jako běžný zánět dýchacích cest doprovázený rýmou, zánětem spojivek, teplotou a kašlem. Postupně projevy vymizí a převládnou záchvaty kašle.

Prudký nárůst černého kašle. Šíří se mezi dětmi na jihu Čech

Domácí

Nejvíce případů je u mladistvých ve věku 15 až 19 let. U dětí mladších tří let může mít infekce atypické projevy.

Černý kašel je vysoce nakažlivé bakteriální onemocnění dýchacích cest. Epidemiologové i lékaři doporučují lidem, aby se proti němu nechali přeočkovat.

U dospělých je to možné jednou za deset až patnáct let. Pojišťovny očkování nehradí, ale nabízejí příspěvky v řádu stokorun. U malých dětí je vakcinace povinná a hrazená, přesto to část rodičů odmítá.

„Apeluji zejména na těhotné a rodiče malých dětí, aby neváhali a využili ochranu očkováním,“ uvedla šéfka ústavu Barbora Macková.

„Zdravotním stavem neodůvodněné odpírání základního a povinného očkování dětem, které vidíme u některých rodičů, se v tomto případě může rovnat i ohrožení života dítěte,“ dodala Macková.

Nejvíce případů hlásí aktuálně hygienici v Jihočeském a Středočeském kraji. Následuje Vysočina a Pardubický kraj. Nejlépe je na tom Karlovarsko.

Černý kašel strmě na vzestupu. Za týden přibylo 188 nakažených

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám