Hlavní obsah

Svoboda čeká, až ho zbaví funkcí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražský primátor, poslanec, lékař a člen správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Bohuslav Svoboda čeká, až ho zbaví zbylých funkcí, na které slíbil kvůli primátorskému postu rezignovat. Jako přednosta gynekologické kliniky i v čele zdravotního výboru sice skončil, zůstává ale zatím ve VZP i v dalších dvou sněmovních výborech. „Plním, co jsem slíbil,“ řekl k tomu Novinkám.

Foto: Milan Malíček, Právo

Pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS)

Článek

„Budu-li tento týden zvolen primátorem, sejde se následně poslanecký klub ODS, kde dám k dispozici funkci předsedy výboru pro zdravotnictví, dále i členství v petičním výboru a rovněž rezignuji na členství ve výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu. Zůstanu tedy pouze řadovým poslancem,“ tvrdil v polovině února před svým zvolením Svoboda.

Současně také sliboval, že svému nástupci předá post přednosty Gynekologické kliniky 3. lékařské fakulty UK a ÚVN. „Svůj úvazek tamtéž minimalizuji, ale tak, abych nijak neohrozil chod kliniky a zdraví pacientů. Počítám také s tím, že rezignuji na členství ve Správní radě VZP,“ dodal.

Po měsíci a půl od jeho zvolení do čela pražské rady je realita taková, že skončil zatím pouze ve funkci přednosty gynekologické kliniky a v čele sněmovního zdravotního výboru.

Primátor Prahy, poslanec i šéf výboru. Všechno Svoboda nemůže zvládnout, míní poslanci

Domácí

Tam si minulý týden členové výboru zvolili za svoji šéfku dosavadní místopředsedkyni Zdenku Němečkovou Crkvenjaš (ODS). Funkce se Němečková Crkvenjaš ujme ale po potvrzení sněmovním plénem. Do té doby je pověřen řízením místopředseda Tom Philipp (KDU-ČSL).

Svoboda: Čekám, až se zvolí moji nástupci

Kromě toho Svoboda stále zůstává ještě členem sněmovního petičního výboru a výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu. Nadále je také členem správní rady VZP.

„Plním, co jsem slíbil. Minulý týden byla zvolena moje nástupkyně v čele zdravotního výboru, na členství v dalších dvou výborech jsem neprodleně oznámil rezignace a nyní se jen čeká, až Poslanecká Sněmovna zvolí mé nástupce,“ řekl k tomu Novinkám.

A doplnil: „Podobně je to s mým členstvím ve správní radě VZP. Jakmile ODS navrhne mého nástupce, tento post opustím.“

Kumulace funkcí na pražském magistrátu, kde koalici po měsících vyjednávání vytvořila Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL), Piráti a STAN, je terčem kritiky.

Kromě Svobody sedí na vícero židlích i náměstkyně primátora Alexandra Udženija (ODS), která je kromě toho i starostkou Prahy 2. Na tento post slíbila rezignovat nejpozději v červnu. A náměstek primátora pro kulturu a cestovní ruch Jiří Pospíšil (TOP 09) je zase europoslanec.

Neptejte se, neodpovíme. Zajíček bere zpět slova ohledně dotazů na kumulace funkcí

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám