Hlavní obsah

Svítící textilie lépe ochrání noční chodce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chodce, cyklisty nebo dělníky pracující na silnicích by mohly chránit nové svítící oděvy a oděvní doplňky. Vyrábět se mají ze speciálních pletenin, které vyvinuli vědci z Fakulty textilní Technické univerzity v Liberci.

Foto: Vít Černý, ČTK

Svítící prvky se vkládají přímo do příze.

Článek

Textilie mají tzv. fotoluminiscenční vlastnosti, dokážou tedy svítit i ve tmě, a právě v tom jsou výhodnější než běžné reflexní prvky na oblečení.

„Pro chodce, kteří jsou mimo paprsky světlometů auta, nejsou běžné retroreflexní prvky užitečné. My jsme ale vyvinuli pleteniny, které svítí ve tmě po nasvícení denním či umělým světlem, a jsou tak vhodné pro zvýšení viditelnosti ve tmě,“ řekl Zdeněk Kůs, vedoucí katedry oděvnictví Fakulty textilní TUL.

Chodec vystoupil ze tmy a řidič neměl šanci zastavit. Policie zveřejnila varovné video

Krimi

V Česku podobné oděvy dosud neexistují. Až dosud totiž platilo, že reflexní prvky se na oděvy lepí, našívají nebo se navaří na podkladový materiál. Nové pleteniny ale vznikají tak, že svítící prvky se vkládají už do příze.

Katedra nejen vyvinula nové textilie, ale připravila už také první prototypy oděvů vyrobených z nové pleteniny. Z nové látky by se tak mohly vyrábět např. pracovní vesty pro řidiče nebo pro dělníky pracující na silnicích, ale také trička, mikiny nebo polokošile.

Riziko nehod ve tmě je dvakrát větší, chodci podceňují nošení reflexních prvků

AutoMoto

Na vývoji pleteniny i prototypů spolupracovala univerzita přímo s výrobcem podobných produktů, společností VÚB. „Předpokládáme, že některé aplikace z tohoto projektu zařadíme v příštím roce do výroby,“ potvrdil za VÚB Miroslav Tichý.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám