Hlavní obsah

Švejnar zatím kandidaturu na prezidenta neoznámí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ekonom Jan Švejnar, který je jedním za kandidátů ČSSD pro přímou volbu hlavy státu, zatím neoznámí, zda se bude chtít volby zúčastnit. Nejprve chce znát pravidla volby a cítit podporu alespoň 50 000 lidí. Švejnar to sdělil v prohlášení pro ČTK.

Foto: Právo

Ekonom Jan Švejnar

Článek

ČSSD uvažuje, že jejím kandidátem bude buď právě Švejnar nebo místopředseda strany Jiří Dienstbier. Rozhodnout by se mezi nimi mělo v květnu nebo v červnu.

"Považuji za odpovědné vyhlásit svou případnou kandidaturu ve chvíli, kdy budu disponovat podporou nejméně 50 tisíc občanů České republiky tak, jak stanoví Ústava ČR. Současně je pro mé rozhodování důležité cítit podporu demokratických politických stran, stejně tak jak jsem ji cítil už při volbě prezidenta ČR v roce 2007," napsal v prohlášení.

Podle nedávného průzkumu Factum Invenio by Švejnar postoupil do druhého kola volby spolu se statistikem a expremiérem Janem Fischerem. Ten má v průzkumech největší podporu dotázaných.

Švejnar se o prezidentský post už jednou ucházel, ve volbě v roce 2008 jej porazil Václav Klaus.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám