Hlavní obsah

Svědek v kauze Kořistka chce po státu 50 miliónů

Právo, Radim Kijonka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Nový svědek v kauze Kořistka, ostravský spisovatel Ladislav Sommer, se pře se státem o téměř 50 miliónů korun. O ty měl přijít kvůli rozhodnutí ministerstva vnitra v roce 1993, v době vládnutí ODS, kdy v čele resortu stál Jan Ruml. Současně tvrdí, že jeho nynější svědectví není pomstou této straně.

Článek

Sommer nedávno na policii vypověděl, že byl téměř před rokem přítomen rozhovoru unionistického poslance Zdeňka Kořistky s asistentem předsedy ODS Markem Dalíkem, v kterém mělo údajně jít o ovlivnění poslance při hlasování ve Sněmovně. Při něm slyšel padnout slova deset miliónů. Pokud by jeho výpověď státní zástupce přijal jako nový důkaz, mohla by v celé kauze přinést zásadní obrat. Případ byl totiž pro nedostatek důkazů v březnu odložen.

Sommer požaduje po státu odškodnění za údajně zmařený obchod z roku 1993 pro svou firmu Sommer - US Army Shop, s. r. o. "Měl jsem firmu na nákup techniky pro specializované útvary české policie. V roce 1993 jsem měl slíbeno branně-bezpečnostním výborem parlamentu, že dodám ministerstvu pro policii techniku za 20 miliónů korun," popsal. Mělo jít o speciální auta, pyrotechniku, schránky na zbraně a elektroniku. Obchod však podle něj překazilo ministerstvo vnitra.

"Domluvenou zakázku však dostal někdo jiný, a proto se moje firma dostala do problémů. Prakticky odstartovali její krach. Proto po státu požaduji tak vysoké odškodnění," konstatoval spisovatel, který popírá jakoukoli spojitost tohoto případu se svým svědectvím.

"Bývalý ministr vnitra Ruml už dávno v ODS není," poznamenal Asistent předsedy ODS Dalík má na nového svědka jednoznačný názor. "Já si myslím, že pan Sommer je šílenec. Je absurdní, že se po takové době přihlásí a někdo mu věří," řekl ČTK.

"I nadále tvrdím, že tam nic takového nepadlo a navíc nikdo neseděl tak blízko, aby mohl něco slyšet," dodal.

Dcera otci nevěří

Za notorického lháře označila Sommera v televizi i jeho dcera. Tvrdí, že její otec je psychicky narušený, dokonce se podle ní léčil v psychiatrické léčebně, neplatil na ni výživné a deset let byl nezvěstný. Podle jejího názoru se chce jen zviditelnit.

Spisovatel říká, že o schůzce mluví pravdu. "Za vyjádřením dcery jsou naše rodinné spory," uvedl. Podle Sommera samotný Dalík dosvědčil, že u jejich schůzky s poslancem byl.

"V sobotních Lidových novinách řekl, že v restauraci od nich pět až šest metrů seděl nějaký muž v teplákové soupravě. A já jsem tehdy měl na sobě věci připomínající teplákovou soupravu," dodal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám