Hlavní obsah

Suverenita Václava Klause. Exprezident míří do vysoké politiky

Právo, Jan Martinek, Jiří Ovčáček

Informace Práva o novém projektu, který by měl vynést bývalého prezidenta Václava Klause zpět do nejvyšších pater politiky, ale nikoliv v dresu ODS, se Právu v pondělí podařilo potvrdit. Dokonce zná i jméno subjektu, který má podpořit.

Foto: Petr Horník, Právo

Václav Klaus při přednášce na VŠE

Článek

Jak Právo zjistilo, Klaus se spojí se stranou Suverenita Jany Bobošíkové, které propůjčí své jméno. Nová strana by se pak měla jmenovat Suverenita Václava Klause.

Exprezident by v případě, že zastřeší kampaň této strany do Sněmovny, mohl počítat nejen s voliči ODS, která se zmítá v krizi a je se šesti procenty už na pokraji volitelnosti do Sněmovny, ale i s odpadlíky z ODS. Té by tak zřejmě zasadil možná smrtelnou ránu.

Suverenita Václava Klause by také byla ideálním nosičem pro naplnění Klausových ambicí zasednout v europarlamentu a stát se tam lídrem celé pravicové frakce.

Poslední rána pro ODS

Bobošíková v pondělí Právu potvrdila, že intenzivně pracuje na soustředění klausovsky smýšlejících sil v rámci politického subjektu, který by Klaus zaštítil. Komunikuje se členy ODS, regionálními politickými subjekty i menšími stranami.

„Už několik měsíců se soustředíme na lidi s podobným smýšlením. Jde o dlouhodobou a cílenou aktivitu,“ uvedla. Strategickým cílem je podle Bobošíkové společný postup ve volbách do Sněmovny.

Foto: Milan Malíček, Právo

Demonstraci proti europrezidentovi Hermanovi Van Rompuyovi svolala Suverenita Jany Bobošíkové.

„Pevně věřím, že tato aktivita vyvrcholí společným postupem ve volbách do Poslanecké sněmovny,“ sdělila Bobošíková. Konkrétní podrobnosti týkající se klausovského hnutí zatím nechtěla šéfka Suverenity říci. Podle ní se musí nejprve vyjasnit, zda se opravdu dolní komora rozpustí.

Jaklovi to neřekli

Podle informací Práva se s dalším postupem čeká, až se Klaus vrátí z návštěvy Makedonie. To může být koncem týdne. Exprezident v pondělí v Ochridu vystoupil na letní škole pro budoucí lídry.

Klausův dlouholetý spolupracovník Ladislav Jakl v pondělí pro ČTK tvrdil, že bývalý prezident návrat do politiky nechystá. Podle Jakla na politické scéně není momentálně subjekt, který by za to Klausovi stál. Jakl je však podle důvěryhodného zdroje Práva v této věci mimo hru a Klausovi nejbližší spolupracovníci se mu s novými Klausovými plány nesvěřili.

O Klausovi jako o zachránci pravice mluví expremiér Mirek Topolánek i další. Exministr financí za ODS Vlastimil Tlustý, který měl vždy blízko jak ke Klausovi, tak k Bobošíkové, doufá, že se Klaus na scéně objeví co nejdříve.

Kuba Klause zklamal...

„Je jedno, jakou to bude formou, jestli to bude do českého, nebo Evropského parlamentu. Je už naprosto nutné, aby se na české scéně objevil kapitán Slávie – kapitánem Sparty je prezident Zeman – a postavil se levicové záplavě, která se na Česko valí,“ řekl Právu.

Pokud Klaus skutečně podpoří ve volbách novou stranu, citelně tím poškodí zejména ODS. Její představitelé byli včera informací Práva zaskočeni a nechtěli jeho návrat v jiném dresu komentovat. Ke Klausovi, ke kterému mnoho členů ODS stále vzhlíží, by mohla uprchnout s voliči i část členské základny, a možná i někteří vrcholoví politici.

„Možnost vzniku nového pravicového subjektu, založeného Václavem Klausem, přes mnohé hlasy, které slyším, vnímám spíš v rovině spekulací. Faktem však je, že odmítnutí Klausova návratu do ODS ze strany stávajícího vedení těmto spekulacím, bohužel, mohutně napomohlo,“ řekl Právu například poslanec ODS Boris Šťastný, který má k exprezidentovi blízko. Právě o něm se v kuloárech mluví, že by ho Klaus mohl do své strany zlákat.

...Němcová rozzlobila

Úřadující šéf ODS Martin Kuba se pokusil v posledních měsících Klause k ODS přiblížit, ale jeho pokus dopadl špatně. Klaus možný návrat do ODS rázně odmítl. Rozzlobil ho nejen odmítavý výrok Miroslavy Němcové, to byla poslední kapka.

Zdroje Práva blízké exprezidentovi totiž hovoří o tom, že ho zklamal příliš opatrnický přístup Martina Kuby, do kterého vkládal velké naděje. Kuba má totiž blízko i k prezidentu Miloši Zemanovi, s nímž konzultoval častěji, než by to vyžadovala funkce šéfa strany, který s hlavou státu vyjednává například o vládě.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Martin Kuba po jednání výkonné rady ODS, která se 17. června 2013 sešla v sídle strany.

Podle jedné z informací byl prezident Zeman dokonce připraven jmenovat pravicovou vládu, kdyby si ovšem Kuba řekl o premiérství. Ale Kuba v poslední chvíli ustoupil ve prospěch Němcové.

„Ukázalo se, že vzkazování přes média není prospěšné a vytváří nesmyslné spekulace. Nemáme potřebu něco vzkazovat. Pokud budeme chtít s panem Klausem mluvit, tak osobně,“ odpověděl včera Kuba na otázku Práva, jak by hodnotil Klausův návrat do politiky.

Kubera: Ať uspěje, pravice by posílila

Předseda senátního klubu ODS Jaroslav Kubera by Klause v novém subjektu uvítal. „Alespoň by posílila pravice ve Sněmovně, když už nic jiného,“ řekl Právu.

První místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek nechtěl o Klausově budoucí roli spekulovat. „Naším soupeřem nebude ani ODS, ani jiná pravicová strana, soupeřem bude hlavně ČSSD, jejíž síly chce pan prezident použít k vytvoření autokratického režimu,“ řekl Právu.

Předseda klubu TOP 09 a Starostové Petr Gazdík soudí, že pokud by Klaus v předčasných volbách podporoval Suverenitu Jany Bobošíkové, vůbec by jim to ve volbách neuškodilo. „Naopak bych to uvítal. My se soustředíme na inteligentního voliče, což je jiná skupina lidí, než jsou voliči Suverenity,“ řekl Právu.

Svobodní odmítají konglomerát

Na informace Práva zareagovala v úterý Strana svobodných občanů, která v prohlášení odmítá, že by se přidala do konglomerátu pravicových stran, jež by měl zaštítit bývalý prezident Václav Klaus.

"Svobodní nejednali a nejednají o volební spolupráci s Václavem Klausem nebo se stranou Suverenita ani s jinou stranou. Svobodní jdou do voleb sami za sebe. Jednoduchým důvodem je rozdílnost programů a nepřekročitelnost některých postojů," píše se v prohlášení.

Anketa

Uvítali byste návrat Václava Klause do vysoké politiky?
ano
13,9 %
ne
86,1 %
Celkem hlasovalo 47908 čtenářů.

Související témata

Foto: archiv, Právo

Jana Bobošíková

Foto: Petr Horník, Právo

Václav Klaus při přednášce na VŠE

Ladislav Jakl

Foto: Právo

Ladislav Jakl, tajemník prezidenta Václava Klause.

Reklama

Výběr článků

Načítám