Hlavní obsah

Sucho proklesťuje plzeňské borovice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uschlých stromů v oblíbených borových lesích kolem plzeňských Boleveckých rybníků rychle přibývá. Letošní suchý rok dal řadě borovic ve zdejší rekreační oblasti poslední ránu.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Borové lesy patří ke koloritu okolí Plzně, sucho si v nich ale vybírá svou daň.

Článek

„Počet souší v této lokalitě se zvyšuje,“ řekl Novinkám a Právu Richard Havelka z městské Správy veřejného statku. „Před dvěma lety jich bylo tři sta nebo čtyři sta kubíků. A letos kolem tisícovky. Kdyby se to přepočetlo, bude nutné vykácet zhruba čtyři hektary lesa. Samozřejmě ale nepůjde o plošné mýcení, souše jsou rozptýlené po celém polesí,“ konstatoval Havelka.

Dlouhodobé sucho se podle Havelky projevuje postupně. „Stromy reagují se zpožděním, poslední dva roky už hodně silně. Příští rok očekáváme, že to bude podobné,“ upozornil.

Ceny dolů nepůjdou

Dřevorubci se do kácení pustí počátkem příštího roku. „A budou pokračovat, dokud všechny souše neodstraní, měli by to stihnout do jara,“ poznamenal Havelka. Většinu dřeva se městští lesáci pokusí prodat. „Z toho na otop půjde pětina až čtvrtina,“ dodal.

Sucho sužuje třetinu Česka

Domácí

V celkovém objemu palivového dříví nepůjde o zásadní položku, převažují polínka z listnáčů. S cenami tedy kácení uschlých borovic asi nic neudělá. „Nebudeme s nimi pravděpodobně hýbat minimálně do léta, pokud k nějaké úpravě dojde, tak až před příští topnou sezonou,“ podotkl Havelka.

Kdyby se to přepočetlo, bude nutné vykácet zhruba čtyři hektary lesa.
Richard Havelka, Správa veřejného statku města Plzně

Plantáže, na nichž město pěstuje vánoční stromky, sucha nijak zásadně nepoškodily. „Mladé stromky přežívají nejlépe,“ poznamenal Havelka. Na sádkách u Košináře jich tak bude od 2. prosince k mání asi šest set, stejně jako v předchozích letech. Půl na půl smrčky a borovičky. Cena zůstává na loňské úrovni, tedy 250 a 350 korun, rozhoduje kvalita.

Kůrovec na ústupu

Lesy u Boleveckých rybníků jsou nejznámější, ale městu jich patří daleko víc - celková roční těžba se pohybuje kolem čtyřiadvaceti tisíc kubíků. „Z toho přibližně třetina není předem plánovaná, kromě souší jde i o polomy, vývraty nebo kůrovcovou kalamitu,“ připomněl Havelka. „Ta sice není zásadní kolem Plzně, ale projevuje se v lesích, které máme na Rokycansku u Kokotských rybníků,“ upozornil.

Podle rokycanských lesníků je kůrovec v tamních hvozdech na ústupu. „Letos vytěžíme maximálně pětatřicet tisíc kubíků dřeva, loni to bylo v souvislosti s kůrovcovou kalamitou rekordních skoro šedesát tisíc kubíků,“ sdělil Stanislav Suda, jednatel Lesů města Rokycan. A satelitní snímání na konci září odhalilo pouze šest nových ohnisek kůrovce.

Kambodža může nově topit mangovými peckami. Díky české vědě

Věda a školy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám