Hlavní obsah

Stropnický: Tajné služby mají být loajální tomu, kdo je u moci

Novinky, bož

Tajné služby mají být loajální premiérovi a ministrům, tvrdí poradce ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) Matěj Stropnický (za ČSSD). Uvedl to v nedělní Partii na CNN Prima NEWS. Své oponenty Olgu Richterovou (Piráti) a Ondřeje Koláře (TOP 09) tím šokoval. Stropnický dal také kauzu výbuchu skladu ve Vrběticích do souvislosti s jednáním o dodávkách ruských vakcín Sputnik.

Foto: koláž s Právo, Novinky

Matěj Stropnický a Jana Maláčová

Článek

„Tajné služby mají být loajální tomu, kdo je zvolen,“ prohlásil Stropnický, který  kandiduje do Sněmovny za ČSSD.

Podle poradce ministryně Maláčové je naprosto logické, že si vláda vybírá členy tajných služeb tak, aby si je zavázala. Uvedl to v debatě kolem případného opětovného jmenování šéfa Bezpečnostní informační služby (BIS) Michala Koudelky.

Jeden výbuch byl ve skladu a druhý výbuch – politický – přišel zrovna náhodou, když se jednalo o sputnicích.

Podle Stropnického nefunguje služba pod Koudelkou úplně ideálně. Zmínil například kauzu kolem výbuchu muničního skladu ve Vrběticích. Za vyřešení této kauzy byla přitom BIS oceňovaná vládou i opozicí.

Nechat rozhodnutí o Koudelkovi na nové vládě? Schillerová by tomu rozuměla

Domácí

„Jeden výbuch byl ve skladu a druhý výbuch– politický – přišel zrovna náhodou, když se jednalo o (dodávkách očkování Sputnik z Ruska). To bylo načasování, které si tajné služby s policií prostě nesmí dovolit. To je ovlivňování politických rozhodnutí. Tajné služby jsou tu přece proto, aby pracovaly pro stát, pro ústavně zvolené činitele, pro poslance,“ dodal.

„Zbláznil jste se?”

Stropnického oponenti byli z jeho výroků v šoku. „Tajné služby opravdu nemohou být poplatné tomu, kdo je zrovna u vlády. Vy jste se úplně zbláznil. To si myslíte, že se někdo zvolí a ten si vybere jako maňáska šéfa BIS?“ obořil se na Stropnického starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09).

Stropnický reagoval slovy, že vláda, pro kterou pracuje, šéfa BIS jmenovala, aby si ho zavázala.

Místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová při těchto slovech kroutila hlavou. „Tajné služby jsou od obrany státu a nemohou být loajální tomu, kdo je zvolen. Ty chrání naši zemi a suverenitu,” zdůraznila.

„V případě pana Koudelky došlo ke vzácné shodě velké části politického spektra,“ konstatovala Richterová s tím, že Koudelka je světově uznávaným odborníkem.

Úřad pro ochranu osobních údajů dostal stížnost na Stropnického fotografování zaměstnanců

Ekonomika

Stropnického slova přišla nedlouho po kauze jeho kontroverzní účasti na kontrole inspekce práce v Krupce. Stropnický jako poradce ministryně práce se jí údajně účastnil, aby kontroloval inspektory.

Na facebookovém profilu však zdůrazňoval, že se snažil mluvit se zaměstnanci a vedením podniku. Kromě toho bez souhlasu dotčených osob v továrně fotografoval a snímky rovněž zveřejnil na sociálních sítích. Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) obdržel v souvislosti s tím podnět.

Anketa

Souhlasíte s názorem, že tajné služby mají sloužit aktuální politické garnituře?
Ano, tajné služby mají pracovat pro politiky.
6,4 %
Ne, tajné služby mají být nezávislé a hájit zájmy a nezávislost celého státu.
93,6 %
Celkem hlasovalo 5367 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám