Hlavní obsah

Bývalého agenta Skripala otrávil extrémně silný neurotoxin vyvinutý v SSSR

Londýn

Nervově paralytický jed, jímž byl v anglickém Salisbury otráven dvojitý agent Sergej Skripal a jeho dcera Julija, byl vyvinut v sovětské laboratoři. Proto v pondělí britská premiérka Theresa Mayová mohla obvinit Moskvu z přímé účasti nebo z toho, že nad látkou ztratila kontrolu. Pachatelé použili jed A-230 ze skupiny označované jako novičok, zjistili britští experti z vojenské laboratoře Porton Down, uvedla BBC.

Foto: Henry Nicholls, Reuters

Britští vojáci v ochranných oděvech v Salisbury, odkud odvezli jedem kontaminovaná auta.

Článek

Jako novičok, tedy nováček, se v bývalém Sovětském svazu označovaly nervově paralytické jedy vyvinuté v sedmdesátých a v osmdesátých letech ve Státním vědecko-výzkumném ústavu organické chemie a technologie (GNIIOChT) v rámci programu Foliant.

Podle Vila Mirzajanova, který byl do programu zapojen a jako první o něm promluvil v roce 1992, za což byl uvězněn a nyní žije v USA, šlo o stovky podobných sloučenin, z nichž některé méně jedovaté se nakonec začaly používat jako pesticidy na bázi organofosfátů. Podle něj se vyrobilo jen malé množství těchto jedů.

Pro vojenské účely byl nejslibnější K-84 později přejmenovaný na A-230, který je asi pětkrát až osmkrát účinnější než nervový jed VX, jímž byl loni otráven polorodný bratr severokorejského diktátora Kim Čong-nam.

Obtížně zjistitelné látky

„Je to mnohem nebezpečnější a propracovanější látka než VX a hůře se zjišťuje,“ uvedl o A-230 pro BBC expert na farmakologii Gary Stephens z univerzity v Readingu.

Cílem programu Foliant bylo vyvinout stabilnější, rychlému rozkladu nepodléhající jedy, které by experti nezachytili při případných kontrolách. „Jedním z hlavních důvodů, proč se tyto látky vyvíjely, je to, že žádná z jejich komponent není na seznamu zakázaných látek,“ dodal Stephens. Jed bylo možné získat snadno při smíchání dvou látek, tzv. prekurzorů. Až při jejich reakci vznikl jed.

Foto: Reuters Tv, Reuters

Sergej Skripal na snímku z roku 2006

Podle profesora existuje několik podobných sloučenin, jako je A-230, některé jsou kapalné, jiné tuhé a mohou být použity ve formě pudru. Jemu blízká sloučenina A-232 (Novičok-5) byla dokonce schválena pro použití ve válce jako chemická zbraň, protože byla stabilní a účinná od minus 30 do plus 50 stupňů Celsia.

Na látku neúčinkuje běžný protijed

Účinek je podobný jako u jiných nervově paralytických jedů z řady organofosfátů, je zablokována nervová soustava, nervy nepřenášejí vzruchy. Podráždění vyvolá acetylcholin, který je hned poté rozložen enzymem acetylcholinesterázy. Nervově paralytický jed snižuje účinnost enzymu.

Vést to může vést k ochrnutí dýchací soustavy, bezvědomí a ke smrti. Typickými příznaky jsou stažené zorničky, třes přecházející v křeče a slinění, zvýšené pocení a produkce sekretu v plicích. Pokud ale oběť přežije úvodní fázi zvýšeného dráždění nervových vláken, může dojít k rozvratu metabolismu způsobenému dlouhodobým nedostatkem kyslíku a překyselením organismu a k cirhóze jater.

Jed A-230 byl vyvinut tak, aby obvyklé protilátky dostatečně silně nezabíraly. Nelze proti němu použít pralidoxim, který je hlavní protilátkou proti moderním nervově paralytickým jedům. Zbývá tak atropin, který zabraňuje nadměrné stimulaci neuroreceptorů.

Skripal nemá šanci se uzdravit

Sovětský expert Andrej Železňakov, který byl jedu omylem vystaven v roce 1987, se nikdy plně nezotavil a o pět let později zemřel.

Ani Skripal nemá šanci se plně uzdravit. I když A-320 není prozkoumaný, předpokládá se, že má mnohem silnější a trvalejší účinky na organismus než jiné nervově paralytické jedy, uvedl server Euronews.

Chemik Vil Mirzajanov, který se na vývoji těchto jedů podílel, řekl agentuře Interfax: „Vyléčit se z následků je prakticky nemožné, ti lidé jsou odepsáni. Dokonce i kdyby přežili, nikdy se neuzdraví."

Vzhledem k silnému účinku podle něj stačí malá dávka dvou prekurzorů, které se smíchají: „Deset gramů už je příliš. V létě jen dva gramy stačí, aby zabily 500 lidí.”

Foto: Andrew Matthews, ČTK/AP

Voják nakládá jedem kontaminované autu u Salisbury.

Otrávený bankéř

Spojené státy se v roce 1999 podílely na dekontaminaci jednoho z největších polygonů na testování nervových látek na území bývalého SSSR v Uzbekistánu u Aralského moře. Látky se vyráběly ve městě Nukus a testovaly se na nedaleké planině Ustjurt.

Jediné kriminální použití látky typu novičok bylo podle listu Kommersant zjištěno v roce 1995, kdy byli otráveni bankéř Ivan Kivilidi a jeho sekretářka. Vrah potřel látkou sluchátko jejich telefonu. Při vyšetřování bylo zjištěno, že látku pachatel získal od pracovníka filiálky GNIIOChT ze Saratovské oblasti. I vrah se přiotrávil a podstoupil tajnou léčbu v Moskvě.

Foto: Andrew Matthews, ČTK/AP

Britská armáda odváží policejní auto, které bylo kontaminované nervovým jedem

Podle bývalých ruských špionů, na které se Kommersant odvolává, je použití nervově paralytické látky považováno za špinavou metodu zabíjení, která se používá v situacích, kdy je zájem vyvolat pozornost veřejnosti. Při použití totiž vzniká značné riziko, že otrava postihne i jiné osoby.

Ruské vedení loni koncem září oficiálně oznámilo, že veškeré své chemické zbraně v souladu s mezinárodními závazky zlikvidovalo.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám