Hlavní obsah

Stovky Romů se loučily s baronem

Novinky, Aleš Honus, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Více než pět stovek olašských Romů z celé republiky a ze Slovenska se v pondělí v Ostravě rozloučilo se svým baronem Vincentem Lakatošem, který zemřel v pátek na následky těžké nemoci.

Foto: Marian Hochel

Plakát výstavy Dva v jednom chtíči / Dalibor Šebesta & Jaroslav Kašpar

Článek

Katedrálou Božského spasitele v centru Ostravy více než hodinu zněl zpěv nejbližších příbuzných. Prostory kostela rozezvučely desítky romských písní, ale například i moravská lidovka Když jsem šel z Hradišťa, která patřila k nebožtíkovým oblíbeným.

Kněz musel truchlící dav opakovaně žádat o klid, aby mohli zřízenci přikrýt rakev a mohl být zahájen církevní obřad.

Desítky smutečních hostů stály na lavicích, aby mohli naposledy vidět svého milovaného Lakatoše. Jeho 180 kilogramové tělo Romové postupně obkládali tisícikorunami a drobnými dary. "Dali jsme mu tam i balíček karet. Vincent byl velký karbaník, a tak se mu na Onom světě budou hodit," svěřili se Romové. "A ve kterých novinách to bude?" ptali se fotografů na každém kroku.

S 54letým Lakatošem, který měl devět dětí a několik desítek vnoučat, se přišly rozloučit i příbuzní ze Slovenska, včetně krále slovenských Olachů Jendy Stojky, který byl kmotrem zemřelého. "Byl to dobrý a velice slušný člověk," řekl Právu slovenský olašský král.

Vincent Lakatoš měl devět dětí a v komunitě olašsých Romů byl velmi váženou osobnou s velkým vlivem. "Baron má například rozhodující slovo při takzvaném rodinném soudu. Jeho rozhodnutí platí víc, než výrok okresního nebo krajského soudu," řekl mluvčí olašských Romů Ladislav Daniš.

Důkazem velkého vlivu barona je i to, že do ostravské fakultní nemocnice umírajícího muže ve čtvrtek přišlo doprovodit asi 140 Romů, takže u hospitalizace musela asistovat policie. Lékaři o jeho život marně bojovali celou noc.

Také během pohřbu držely pořádkovou službu desítky policistů a strážníků. Kromě pochopitelných potíží s dopravou kolem kostela ale k žádným problémům nedošlo.

Související témata:

Související články

V Ostravě zemřel cikánský baron

Jeden z nejvýznamnějších členů komunity ostravských olašských Romů, 54letý baron Vincent Lakatoš, zemřel v noci na pátek v ostravské fakultní nemocnici. Chodby...

Výběr článků

Načítám