Hlavní obsah

V Ostravě zemřel cikánský baron

Novinky, Aleš Honus, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Jeden z nejvýznamnějších členů komunity ostravských olašských Romů, 54letý baron Vincent Lakatoš, zemřel v noci na pátek v ostravské fakultní nemocnici. Chodby nemocnice krátce poté zcela zaplnilo zhruba 140 olašských Romů, kteří chtěli být svému baronovi nablízku. Personál nemocnice musel na místo přivolat policii.

Foto: TS a.s.

příprava pyramid na výsadbu letniček

Článek

Informaci potvrdil primář oddělení ARO Jan Jahoda. "Pacienta, který nemohl chodit a dýchat, přinesli bezvládného ve velmi těžkém stavu. Zánět v krku mu pronikl až do mozku. Už se mu bohužel nedalo pomoci," uvedl primář. Dodal, že kolektiv lékařů a sestřiček, jenž prováděl urgentní zajištění dýchacích cest, se náročné práce zhostil s obdivuhodnou bravurou. "Vždyť pacient vážil 180 kilogramů," řekl primář.

Přátelé zablokovali nemocnici

Baron Lakatoš byl hospitalizován ve čtvrtek odpoledne a jeho přátelé zaplnili nemocnici. "Když začne tolik lidí najednou křičet a zajímat se o stav pacienta, tak je trošku problém se domluvit. Poprosili jsme policii, která udělala hráz, a všechno jsme těm lidem vysvětlili. Dav sice blokoval provoz jiným ambulancím, ale nakonec se to všechno zvládlo," dodal primář.

"Na místě zasahoval i náš kynologický oddíl. K žádným incidentům ale nedošlo," řekla mluvčí Městské policie Ostrava Zuzana Larišová.

Lakatoše si vážili

Olašští Romové nyní svého zemřelého oplakávají v Ostravě za účasti svého krále Jana Lipy. Termín pohřbu zatím nebyl stanoven. Lakatoš měl devět dětí a byl velmi váženou osobou. Baroni totiž stojí v hierarchii Olachů hned na druhém místě za králem komunity.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám