Hlavní obsah

Stovka vojáků odletěla z Prahy do Kosova

Právo, pro

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Před osmou hodinou ráno odletělo v úterý ze Starého letiště v Praze-Ruzyni do Kosova 94 příslušníků 5. česko-slovenského praporu KFOR. Celkem přes 500 vojáků nahradí muže a ženy 4. praporu, kteří se vracejí domů. Poslední vojáci 4. praporu se vrátí do České republiky 18. května.

Foto: Josef Zajíc

CZECH RAILDAYS , Ostrava 16.-18.6.2015, Nákladové nádraží.

Článek

Převážná většina vojáků, kteří dnes odletěli, má již zkušenosti se zahraničních misí i přímo z Kosova.

Původně se měli vojáci, kteří nyní v Kosovu působí, vrátit už v dubnu. Nahradit je mělo o sto lidí méně. Březnové násilí mezi Albánci a srbskou menšinou ale donutilo Severoatlantickou alianci přehodnotit plány na snižování stavů v KFOR.

"Máme chránit místní obyvatelstvo, střežit administrativní hranici se Srbskem, vyhledávat nelegálně držené zbraně a hledané osoby," řekl před odletem tiskový důstojník jednotky Jiří Trojánek.

Čeští a slovenští vojáci také doprovázejí autobusy se srbskými dětmi a od švédských vojáků převzali i ostrahu památníku bitvy na Kosově poli.

Velitelem nového kontingentu a zároveň náčelníkem štábu mnohonárodní brigády Střed v misi KFOR je Aleš Vodehnal, velitelem praporu Antonín Genser.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám