Hlavní obsah

Velitel vojáků v Kosovu musí domu, neprošel prověrkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Velitel 4. česko-slovenského praporu KFOR v Kosovu Zdeněk Havala na Balkáně zřejmě skončil. Neuspěl totiž při bezpečnostní prověrce. Důvodem jeho neúspěšné prověrky bylo to, že zatajil sedm let staré trestní stíhání kvůli krádeži.

Foto: Josef Zajíc

Outdoor show v Ostravě 28.4.2014: Mnoho podob Vladimíra Poláka.

Článek

Informovala o tom v pondělí Česká televize. Havala se sice již vrátil do ČR, ale proti verdiktu podal stížnost a chce se případně bránit až před evropskými soudy. Podle ČT rozhodl náčelník generálního štábu armády Pavel Štefka o tom, že Havala se domů vrátí 52 dnů před koncem své mise v KFOR.

Prohřešek dnes 43letého podplukovníka Havaly spočíval podle ČT v tom, že si před několika lety na své chatě odpojil elektroměr a neoprávněně odebíral elektrickou energii. Policie ho obvinila z krádeže. Protože ale Havala tuto věc nezmínil při vyplňování bezpečnostního dotazníku, Národní bezpečnostní úřad rozhodl, že mu osvědčení pro bezpečnostní prověrku třetího stupně nevydá.

Havala podal proti postupu NBÚ stížnost, protože s jeho rozhodnutím zásadně nesouhlasí a považuje ho za podjaté. Náčelník generálního štábu Štefka poslal Havalu prozatím do Olomouce. Po třech měsících rozhodne, zda armádu definitivně opustí. Ve funkci velitele 4. česko-slovenského praporu KFOR nahradí Havalu podplukovník Josef Kopecký, který v Kosovu působil loni.

Související témata:

Výběr článků

Načítám