Hlavní obsah

Při rabování v Prištině byl postřelen český policista

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA/PRIŠTINA

Dramatická situace v Kosovu se po dvoudenním násilí postupně uklidňuje. Při čtvrtečních násilnostech Albánců byl však postřelen český policista Jan Minár. Informovala o tom v pátek Česká televize. Od středy bylo v Kosovu zabito 31 lidí a 500 jich bylo zraněno.

Foto: Clarion Congress Hotel Ostrava
Článek

Policista Minár byl postřelen do pravého stehna, když se snažil zabránit Albáncům v rabování domu, kde bydlí kosovští Srbové, policisté a pracovníci OSN. V sebeobraně použil slzný plyn. Z davu však někdo vystřelil a trefil českého policistu. "Je po operaci, ale má tam nějaký zánět a tak mu dělají drenáž," řekl České televizi zástupce pro civilní záležitosti správy OSN Milan Bitto.

Při dvoudenních nepokojích bylo zraněno dalších 39 mezinárodních policistů a 17 příslušníků KFOR. "Situace je dnes klidná, ale za chvíli to může být jinak," řekl v pátek agentuře AP mluvčí francouzských jednotek Mathieu Mabin. Obdobný názor vyjádřil i velitel česko-slovenského praporu KFOR Josef Kopecký. Podle něj napjatá situace čtvrtečními násilnostmi vyvrcholila a pokud se dnešek podaří zvládnout, a všechno tomu zatím nasvědčuje, lze očekávat postupné uklidnění.

Další vojáci NATO

Vojáci jednotek KFOR se snaží zabránit střetům mezi Albánci a Srby. Ve čtvrtek večer museli například evakuovat 140 Srbů z obce Obilić, kde Albánci vypálili asi 40 domů. Tuto enklávu se jim v podstatě podařilo zničit, řekl českému Radiožurnálu Kopecký. "Vojákům se daří zabránit tomu nejhoršímu, ale nepodařilo se jim zachránit kostel v Podujevu, na který Albánci zaútočili a vypálili ho. Ten kostel jsme měli chránit," dodal. Srbové ve vlastním Srbsku na oplátku zapálili dvě mešity. Popelem lehlo dalších 15 pravoslavných kostelů a desítky domů.

NATO v pátek rozmístilo v Kosovu další vojáky mírových jednotek, aby obnovilo plnou kontrolu provincie, a varovalo, že je připraveno uplatnit proti pachatelům násilí rázná opatření. Policie OSN označila celkovou situaci za klidnější než ve čtvrtek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám