Hlavní obsah

Stoleté ženě lékaři Homolky voperovali kardiostimulátor

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Lékaři pražské Nemocnice Na Homolce ve čtvrtek úspěšně voperovali kardiostimulátor, tedy přístroj podporující činnost srdce, stoleté paní Ludmile Koukolíkové z Karlových Varů. Za dvě hodiny po zákroku již sanitka mohla pacientku v doprovodu její dcery odvést domů.

Článek

"Maminka utrpěla před dvěma lety srdeční kolaps. Do té doby neměla se srdíčkem žádné potíže. Při kontrole lékaři zjistili, že je nutné implantovat kardiostimulátor pro závažnou poruchu srdečního rytmu," vypráví paní Marešová, dcera paní Koukolíkové. "Jinak je v podstatě úplně zdravá," dodává.

"Paní Koukolíková je ve svých sto letech velmi slušně pohyblivá a komunikativní. Výsledky jejích laboratorních vyšetření jsou jako u zdravého dvacetiletého jedince. S ohledem na drobnou postavu jsme jí implantovali nejmenší kardiostimulátor o váze 18 g," uvádí doktor Miloš Táborský, vedoucí lékař kardiostimulačního centra Nemocnice Na Homolce.

Průměrný věk nemocných, kteří podstoupí implantaci kardiostimulátoru, je v České republice 69 let. Věk ale není podle doktora Táborského kontraindikací těchto výkonů. Jsou prováděny od novorozeneckého období až po 9.-10. decenium. Nejstarší pacientkou v registru kardiostimulátorů je 106letá žena z Prahy 7.

Přístroj pomáhá pomalému srdci

Kardiostimulátor je základním léčebným přístupem u bradykardií, tedy pomalého srdečního rytmu. Je to plochá krabička z ušlechtilých kovů o váze kolem 20 gramů. Pacientům se voperuje pod kůži pod klíční kostí a elektrody, které přenášejí impulsy z přístroje k srdci, se odtud zavedou žilním řečištěm do nitra srdce, kde se uchytí. Implantaci přístroje a elektrod dnes lékaři provádějí za krátkodobé hospitalizace.

První kardiostimulátor byl v ČR implantován v roce 1962 v pražském IKEMu.

S průměrným počtem asi 560 implantací kardiostimulátorů na milion obyvatel je ČR na 6.-7. místě v Evropě.

Reklama

Související témata:

Související články

Mikrovlnná trouba brání srdeční arytmii

Vědci ze Sydneyského technologického institutu vyvinuli značně nekonvenční metodu léčení srdeční arytmie. Tým vedený Hankem Chiu totiž zavrhl skalpel a rozhodl...

Srdce léčí nová terapie

U zdravých lidí pracuje srdce jako čerpadlo, které zajišťuje proudění krve v těle. Srdeční komory se stahují najednou, pravá pumpuje krev do plic a levá...

Výběr článků

Načítám