Hlavní obsah

Mikrovlnná trouba brání srdeční arytmii

Novinky, Korzo/P

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SYDNEY

Vědci ze Sydneyského technologického institutu vyvinuli značně nekonvenční metodu léčení srdeční arytmie. Tým vedený Hankem Chiu totiž zavrhl skalpel a rozhodl se využívat mikrovlnnou troubu. Ta umožňuje během několika sekund nahřát postižené partie až na teplotu 55 stupňů a tím zablokovat cestu impulsům, které mají tuto chorobu na svědomí.

Foto: Lenka Žáčková

Expozice výstavy Odsouzeni k smrti

Článek

"Jde o stejný proces, který se využívá při přípravě masa. Rozdíl je v tom, že naše mikrovlny mají daleko přesněji ohraničenu oblast působení a místní ohřev se pečlivě registruje a kontroluje," uvedl vedoucí projektu.

Základní využití

Přestože využití těchto vln při odstraňování škodlivých částeček tkání si už našlo v medicíně oprávněné místo, stále bylo pokládáno spíš za doplňkovou metodu. Praktikovalo se hlavně v souvislosti s jinými chirurgickými zákroky.

Australští vědci jsou přesvědčeni, že by se jejich metoda měla stát základní, hlavně kvůli výhodám, které přináší.

Hlasujte v anketě pod článkem:
Trpíte srdeční arytmií?

"Mikrovlnná energie se může uplatnit především při léčení těch pacientů, u nichž operativní zásah na otevřeném srdci představuje nadměrné riziko," zdůraznil Hank Chiu v časopise Chemistry & Industry.

Anketa

Trpíte srdeční arytmií?
Ano
46,4 %
Ne
24,1 %
Nevím
29,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 644 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám