Hlavní obsah

Stěžoval si na blokaci webů po ruské invazi, u Ústavního soudu neuspěl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Jako zjevně neopodstatněnou odmítlo plénum Ústavního soudu stížnost pražského advokáta, který si stěžoval na blokaci některých webů po vpádu ruských vojsk na Ukrajinu. Na podnět vlády, která se obávala šíření dezinformací na internetu, tehdy sdružení CZ.NIC, které tuzemské domény spravuje, zablokovalo k několika webům přístup.

Foto: Petr Kozelka , Novinky

Sněmovna Ústavního soudu.

Článek

Muž podal žalobu na ochranu před nezákonným zásahem, směřovala proti vládě, ministerstvu obrany, Úřadu pro zahraniční styky a informace a Bezpečnostní informační službě.

Městský soud v Praze předloni v červnu žalobu odmítl. Argumentoval například tím, že stát sporné weby sám nezablokoval, pouze k tomu vyzval provozovatele internetových služeb a operátory, což prý nelze pokládat za nezákonný zásah státního orgánu. Následnou kasační stížnost zamítl Nejvyšší správní soud s tím, že nelze obecně dovodit veřejné subjektivní právo jednotlivce na přijímání informací z konkrétní internetové stránky.

Advokát se tak pokoušel soudní verdikt zvrátit u Ústavního soudu s tím, že mu bylo upřeno právo na svobodný přístup k informacím. „V důsledku jednání orgánů státní moci stěžovatel nemohl přijímat informace, které by jinak přijímat chtěl a mohl, čímž bylo porušeno jeho ústavně zaručené veřejné subjektivní právo na informace,“ stálo ve stížnosti.

V Česku je zablokováno 1458 internetových domén

Internet a PC

„Žádný zákon přitom nestanoví, že žalovaní při výkonu své úřední činnosti mohou posílat svá přání, instrukce a posly soukromoprávním subjektům. Jednání žalovaných vyvolává podle stěžovatele podezření z trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby,“ napsal advokát a stěžoval si i na to, že soudy nijak neodůvodnily neprovedení důkazů včetně výslechu premiéra Petra Fialy (ODS).

Muži konkrétně vadilo vypnutí webů Protiproud.cz, Prvnizprávy.cz, Aeronet.cz, Ceskobezcenzury.cz, Voxpopuliblog.cz, Czechfreepress.cz, Exanpro.cz a Skrytapravda.cz.

Plénum Ústavního soudu ale nenašlo důvod k zásahu. „Správní soudy dostatečně a logicky odůvodnily svůj závěr, že stěžovatelem deklarovaný zásah se přímo nedotýká jeho veřejných subjektivních práv,“ konstatovalo plénum s tím, že napadená soudní rozhodnutí považuje za řádně odůvodněné a není jim co vytknout.

KOMENTÁŘ: Kdepak dezinformace, ale ideologický boj – Alex Švamberk

Komentáře

Reklama

Výběr článků

Načítám