Hlavní obsah

Štětina doporučil Fischerovi, aby dal KSČM přezkoumat u soudu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Senátní návrh na posouzení KSČM, jestli strana neporušuje ústavu a zákony, by mohl zamířit k Nejvyššímu správnímu soudu. Předseda senátní komise pro posouzení ústavnosti KSČM Jaromír Štětina vyzval nového premiéra Jana Fischera, aby vláda jeho návrh projednala. Návrh měl na stole již kabinet Mirka Topolánka, ale před svým sesazením se k tomu nedostal.

Článek

Současný ministr vnitra Martin Pecina již před dvěma týdny ohlásil, že během svého úřadu předloží soudu návrh na zrušení extremistické Dělnické strany. Podobně mluvil i o druhé ultrapravicové Národní straně. Štětina se domnívá, že by nynější úřednická vláda mohla s ostatními návrhy předložit i návrh na posouzení KSČM.

"Jak čeští neonacisté, tak čeští komunisté neodmítají násilí jako prostředek k dosažení svých cílů," uvedl senátor v dopise premiérovi s tím, že obě strany tak porušují ústavu.

Senát ve svém návrhu vůči KSČM vycházel z dvouleté práce Štětinovy komise. Ta shromáždila řadu indicií, které podle ní nasvědčují porušování ústavy a nedodržování zákonů současnou komunistickou stranou. Komunisté podle dokumentů, které komise shromáždila, podporují režimy používající násilí. KSČM na sebe podle Štětiny vzala úlohu sjednocení komunistického hnutí světa.

Filip hrozí odvetou ze zahraničí

Bývalý ministr vnitra Ivan Langer (ODS) již dříve vyslovil názor, že zrušením KSČM se ničeho nedosáhne. Podle něj to povede pouze ke vzniku nové strany s jiným názvem, podobným programem a stejnými lidmi. 

Stejně se vyjádřil i předseda DS Tomáš Vandas nedlouho před tím, než Langerovo ministerstvo předložilo soudu návrh na zrušení strany. Nejvyšší správní soud návrh zamítl s tím, že k bezprecedentnímu rozhodnutí mu žalobce nepředložil dostatek přesvědčivých důkazů a celkově kritizoval nedostatečnou přípravu obžaloby.  

KSČM je třetí nejsilnější parlamentní stranou. Její předseda Vojtěch Filip již dříve oznámil, že postoj a postup horní komory je nelegitimní a nemůže mít žádné následky. Pokud by vláda na základě senátní výzvy podala podnět k soudu na rozpuštění komunistické strany, musela by podle něj počítat s odvetnými opatřeními ve formě právních kroků i odmítavým postojem řady zemí, kde jsou u moci komunistické vlády.

Reklama

Výběr článků

Načítám