Hlavní obsah

StB si o něm vedla detailní záznamy, senior má díky nim vyšší důchod

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Komunistická Státní bezpečnost (StB) si vedla detailní záznamy o osobách nepřátelských tehdejšímu režimu v Československu. Paradoxně to pomohlo ke zvýšení starobního důchodu jednomu ze sledovaných. Senior nebyl schopen doložit, že od září 1975 do června 1984 pracoval v Praze jako řidič. Případ skončil u ombudsmana. Vyřešen byl díky složkám StB.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ombudsman Stanislav Křeček

Článek

Důchodce žije v USA. Neexistoval žádný doklad, tedy pracovní smlouva, výplatní páska ani evidenční list důchodového pojištění, který by prokázal jeho oprávněný nárok na to, aby mu byla za téměř devět let práce vyplácena penze. Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ), jejíž pracovníci se jej snažili nalézt, tedy neměli muži na základě čeho vyhovět.

Pomohl až ombudsman

Senior se v patové situaci obrátil na ombudsmana Stanislava Křečka s žádostí o pomoc. „Ve snaze zjednat nápravu jsme šli až na hranu našich možností. Pátrání připomínající detektivní práci nás dovedlo k cíli,“ řekl Novinkám a Právu ombudsman. Právnička kanceláře, která měla případ na starosti, prověřila všechny možnosti, kde by se dal doklad o zaměstnání sehnat. Kontaktovala i Archiv hlavního města Prahy. Uspěla ale až v Ústavu pro studium totalitních režimů.

Muž v roce 1984 emigroval do USA, kde žije dodnes. StB si následně o něm zjistila všechny podrobnosti a ty zanesla do svých složek. V nich je i vyjádření někdejšího zaměstnavatele muže ze 17. září 1984 určené pro Státní bezpečnost. Obsahuje informaci, že byl u společnosti řádně zaměstnán mezi lety 1975 až 1984, a to i s popisem toho, jaké druhy práce u ní vykonával.

„Nedělejme z lidí kašpary.“ Křeček kritizuje návrh na dětského ombudsmana bez aparátu

Domácí

Jde o tak jasný, zásadní a nezpochybnitelný důkaz o zaměstnání, že jej ČSSZ vzala jako věrohodný a rozhodla o zvýšení důchodu.

Detektivní pátrání v archivu

Muž léta pracoval v USA a penzi tak bere nejen ve své nové vlasti, ale důchod dostává i z Česka. Od prosince 2019 dostával z ČR pouze 1300 korun měsíčně. Po prokázání toho, že v Praze v letech 1975 až 1984, tedy před emigrací, řádně pracoval, mu byl český důchod navýšen na 4100 korun měsíčně. Křeček zdůraznil, že ČSSZ v případu nepochybila. Její pracovníci udělali vše možné, aby se k dokladům o zaměstnání dostali. Dopátrali se ale jen dokumentů z roku 1986, které ale nemohli vzít v potaz. Pomohlo až téměř detektivní pátrání.

„Případ ukazuje, jak důležité je mít doklady, v tomto případě ke starobnímu důchodu, v pořádku. Jen tak lze předejít případným potížím,“ upozornil ombudsman.

Evidenční listy důchodového pojištění za zaměstnance vede nyní zaměstnavatel, který je povinen je ČSSZ předkládat i za poživatele starobního důchodu. Nicméně to neznamená, že by občan neměl mít jejich kopie a další doklady o svém někdejším zaměstnání, dodal Křeček.

Úřady z pohodlnosti nutily řidičku zaplatit za nehodu. Že ji nemohla spáchat, prokázal až ombudsman

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám