Hlavní obsah

„Nedělejme z lidí kašpary.“ Křeček kritizuje návrh na dětského ombudsmana bez aparátu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Veřejný ochránce práv Stanislav Křeček varoval před zřízením funkce dětského ombudsmana v podobě, kdy to bude jen funkce na papíře bez patřičného týmu. Dětský ombudsman by měl prosazovat práva dětí. Na jaře by měla vznik této pozice projednat vláda, přičemž existuje i varianta, že půjde o funkci bez aparátu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Veřejný ochránce práv Stanislav Křeček kritizuje vládu za její postoj ke zřízení dětského ombudsmana

Článek

Dětský ombudsman má být nezávislý orgán pro ochranu dětí. Křeček nechce, aby to bylo jen další místo při jeho kanceláři.

„Není třeba vytvářet nějakou papírovou figuru. Jestli si takto, tedy bez financí a týmu, vláda představuje zřizování dětského ombudsmana, tak to bude velké zklamání, a to především pro děti,“ řekl Novinkám a Právu Křeček.

Poznamenal, že ke hluboce přesvědčený o tom, že země dětského ombudsmana potřebuje. „Nedělejme ale z lidí kašpary,“ poznamenal s tím, že pokud na projekt Česko nemá peníze, tak jej zatím zřizovat nemá a má ho nechat na lepší časy.

Ombudsman kritizuje, že Česko stále ještě nemá systém sociálního bydlení

Domácí

Se zřízením postu dětského ombudsmana počítá Úmluva o právech dítěte, která začala platit v někdejším Československu v únoru 1991. Závazky při svém vzniku převzalo Česko. Je jednou z posledních zemí, která dětského ombudsmana nemá.

Vytvoření pozice doporučovaly opakovaně vládní výbor pro práva dítěte i mezinárodní instituce a mluvilo se o něm i v předchozím volebním období. Aktuální návrh novely nedávno připomínkovala ministerstva a další připomínková místa. Očekává se, že jej vláda schválí letos na jaře, poté poputuje k projednání v Poslanecké sněmovně.

Návrh počítá se čtyřmi variantami a jednou z nich je právě zřízení funkce dětského ombudsmana bez aparátu, jen s řidičem.

Křeček, který už dříve mluvil o tom, že by podle něj nemělo jít jen o administrativní funkci v jeho úřadu, nyní znovu zdůrazňoval, že agendu jediná osoba nezvládne.

Poukázal třeba na to, že od dětského ombudsmana se očekává, že bude komunikovat, především odepisovat na dotazy stovek dětí, a řeč podle něj nemůže být o tom, že by zvládl vlastní šetření a jednání s úředníky. Zmínil také, že pravomoci dětského ombudsmana mají být o něco větší; například bude moci omezeně vstupovat i do soudních řízení, což Křeček nesmí.

„Tvrzení vlády, že vy to stejně děláte (ombudsman), je absurdní. Pokud tedy vláda soudí, že nám nemusí dávat žádné peníze, protože my to stejně děláme, tak ať nezřizuje dětského ombudsmana. Ať řekne, že veřejný ochránce práv je dětský ombudsman,“ uvedl Křeček.

Původně se diskutovalo o tom, že by dětský ombudsman měl tým asi 50 lidí, podle Křečka by bylo ideální, kdyby jich měl k dispozici alespoň 30.

Banka udělala muži ze života peklo. Nepochopila, co znamená opatrovník

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám