Hlavní obsah

Stav je neudržitelný, varovali zemědělci na Frýdecko-Místecku. Protestovali i se zvířaty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dolní Tošanovice

S hesly „Stop úhorům“, „Už i podhůří Beskyd přichází o chovy ovcí“ nebo „Zelené úhory = hlad“ se sešlo v úterý v poledne zhruba pět desítek zemědělců na okraji Dolních Tošanovic na Frýdecko-Místecku. Setkáním v podobě happeningu protestovali proti nízkým výkupním cenám komodit a současně chtěli upozornit na špatnou situaci v zemědělství.

Protest zemědělců na Frýdecko-MísteckuVideo: Pavel Karban, Novinky

 
Článek

Soukromí zemědělci zejména z Frýdecko-Místecka, Karvinska a Ostravska protestovali letos už potřetí. Při dvou prvních akcích uspořádali protestní jízdu napříč regionem, v úterý zorganizovali setkání na parkovišti u motelu v Dolních Tošanovicích.

„Pojďme dát najevo, že nám situace v Evropě není lhostejná. Stav v zemědělství je neudržitelný, proto pojďme podpořit traktorem protestní akci a dát najevo, že máme krajinu okolo sebe rádi,“ vyzývali ještě před akcí na sociálních sítích.

Nakonec se jich sešlo tolik, že rozlehlé parkoviště zaplnili nejen zemědělskými stroji, ale i zvířaty. K vidění byl pár dobytka, ovcí a prasat.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Protestní akce moravskoslezských zemědělců v Horních Tošanovicích

Portugalští zemědělci se přidali k protestům, vláda přispěchala s balíčkem pomoci za 12 miliard

Evropa

„Pořád v sobě cítíme, že se nějakým způsobem musíme připojit k Evropě a upozornit na to, co se na nás valí. Ukázat lidem, i těmi zvířaty a komoditami, které jsme dneska přivezli, že ta situace je opravdu vážná a brzo o ty krávy, prasata, ovce přijdeme,“ vysvětlil setkání jeden z organizátorů klidného protestu Karel Kuběnský z nedalekého Těrlicka.

„Chovatelů je dneska už tak málo, situace už je neudržitelná,“ varoval.

Mezi protestujícími rolníky byla i jeho maminka Lucie. Vzpomínala, jak v roce 1992 se zemědělstvím začínali.

„Mysleli jsme tehdy, že budujeme pro děcka nějakou budoucnost. Ale dneska je to pro ně beznadějné, neví, jestli uživí svoje děti, jak dlouho to ještě utáhnou,“ povzdychla si Kuběnská s tím, že pohled na současné české zemědělství je smutný.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Protestní akce moravskoslezských zemědělců v Horních Tošanovicích

Zemědělci se v traktorech vydali na protestní jízdu severní Moravou a Slezskem

Ekonomika

„Proto je třeba se ozvat. Všeci kupujeme chleba a někteří i víme, za kolik se vykupuje pšenice. Myslím, že je chyba, že to ale neví většina lidí. Neví za kolik zemědělci prodávají a kolik stojí to vypěstovat, protože naftu, energie a mzdy musí platit každý,“ upozornila.

Vysoké náklady a nízké výkupní ceny. To jsou hlavní problémy zemědělců. Myslí si to nejen Kuběnská, ale i Marian Mitrenga z Ropice na Třinecku.

„Právě kvůli nízkým výkupním cenám ubývá ovcí. Například vlnu vykupují 15 korun za kilo. Přitom ostříhání jedné ovce stojí 80 až 100 korun, a z ovce je tři až tři a půl kila vlny. To je zkrátka nerentabilní. A stejné je to i s jehňaty,“ postěžoval si Mitrenga, který přiznal, že kdyby nedělal kupříkladu výkopové práce, zemědělství by jej neuživilo.

V Polsku protestovali zemědělci, po celé zemi blokovali s traktory silnice

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám