Hlavní obsah

Portugalští zemědělci se přidali k protestům, vláda přispěchala s balíčkem pomoci za 12 miliard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stovky portugalských zemědělců se ve čtvrtek připojily k protestům farmářů ve Francii, Belgii, Německu či v Polsku a zablokovaly několik silnic a hraničních přechodů se Španělskem. Bouří se také zemědělci v Řecku.

Protestují už i farmáři v Portugalsku a Řecku.Video: Reuters

 
Článek

Portugalští farmáři podle webu Sudinfo.be požadují, aby jejich práce byla náležitě oceněna. „Zemědělci se jen velmi těžko uživí. Prodávají své produkty za drobné a obchody na nich vydělávají jmění,“ shrnul svůj pohled na věc 48letý zedník Ramiro Carvalho Alves, který uvázl za traktory na dálnici města Vilar Formoso na severu země.

Podle policie zemědělci přehradili svými stroji také dálnici u města Elvas na jihu a ve městech Chamusca a Golega.

Foto: Pedro Nunes, Reuters

Portugalští farmáři řadí své traktory u města Elvas na nájezdu na dálnici A6  která spojuje Portugalsko se Španělskem.

Úřednická vláda, která má za úkol dovést zemi do březnových předčasných parlamentních voleb, už podle agentury Reuters přispěchala „podpůrnými opatřeními“ za půl miliardy eur (přes 12 miliard Kč), která farářům mají pomoci vyrovnat se s následky sucha, jež postihuje zejména jih země. Zahrnují také snížení zdanění nesilniční nafty.

Řečtí farmáři bojují za lepší pojištění

V Řecku protestující zemědělci požadují mimo jiné náhradu škody pro ty, kteří ji nedostali za škody způsobené bouří Daniel, která loni v září zničila značnou část zemědělské výroby i dopravní infrastruktury v regionu Thesálie. Chtějí také změnu nařízení Zemědělské pojišťovny, tak aby ztráty za všechna povětrnostní rizika byly kompenzovány ze 100 procent.

Foto: Giannis Papanikos, ČTK/AP

Protestující farmáři v řecké Soluni

Belgičtí zemědělci blokují přístav Zeebrugge

Ekonomika

Zatím v uplynulých dnech vyjeli do ulic s traktory, velká akce se koná v pátek v Soluni u příležitosti 30. ročníku Agroticy, největší zemědělské výstavy v zemi. Farmáři varují, že pokud vláda nic neudělá, zablokují silnice a dálnice u velkých měst včetně Atén.

Protesty zemědělců se šíří prakticky po celé Evropě. Farmáři během nich požadují především úlevy od vysokých cen paliv, lepší prodejní ceny svých produktů a příznivější pojištění svého podnikání. Stěžují si také na unijní „koridory solidarity“, které vznikly s cílem zajistit Ukrajině příjem z vývozu zemědělských produktů, který je osvobozen od cel.

Chtěli zablokovat trh s potravinami pro Paříž. Policie zatkla 79 zemědělců

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám