Hlavní obsah

Zemědělci se v traktorech vydali na protestní jízdu severní Moravou a Slezskem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Horní Tošanovice

Zhruba tři desítky zemědělců se v úterý zapojily do protestu na Frýdecko-Místecku, Karvinsku a Ostravsku. Soukromí rolníci na zemědělských strojích, nejčastěji traktorech, projeli mimo jiné přes Havířov a Ostravu, aby upozornili na dlouhodobě podhodnocené zemědělství. Připojili se tak k protestům kolegů v dalších evropských zemích.

Protesty zemědělcůVideo: Pavel Karban, Novinky

 
Článek

Zemědělci nijak dopravu neblokovali, pouze při projíždění Havířovem jely dva traktory vedle sebe. „Vybrali jsme trasy, kde jsou dva pruhy v jednom směru, ať se můžeme držet spíš v tom pravém pruhu, ať nás lidi můžou bez problémů objet,“ nastínil jeden z organizátorů protestu Karel Kuběnský z Těrlicka.

Důvodů k protestu měli zemědělci víc. „Nepřejeme si, aby byl zábor půdy fotovoltaickými elektrárnami a halami, chceme, aby se zemědělství v celé Evropě napravilo, jak dotační politikou, tak všeobecně. To jsou asi ty nejdůležitější důvody,“ řekl soukromý zemědělec, který dodal, že jemu i kolegům vadí například i nízké výkupní ceny.

Zemědělci se sešli okolo 10. hodiny v Horních Tošanovicích, odkud zamířili přes Těrlicko a Havířov do Ostravy. Tu projeli po frekventované Rudné ulici. V jejích zhruba dvou třetinách se nad dálnicí D1 otočili a zamířili do Frýdku-Místku.

„Chceme se ozvat, chceme lidem ukázat, že chceme dělat zemědělství hlavně pro lidi, aby viděli, že nám to není lhostejné,“ poukázal Kuběnský s tím, že svou akcí se chtěli připojit k již protestujícím zemědělcům v Německu a Rumunsku a také k Polákům, kde mají soukromí zemědělci začít demonstrovat zítra. „Děje se to všude, tak si myslím, že bychom neměli zůstat na místě a měli bychom se k tomu připojit, dokud je ještě čas,“ dodal zemědělec z Těrlicka.

Toho, že by někde na trase mohl nastat problém nebo by došlo ke konfliktu s řidiči, se protestující rolníci nebáli. „Už jsme jeli minulý týden v úterý přes Frýdek a ten ohlas byl natolik velký od lidí, že si myslím, že tu situaci chápou,“ vysvětlil Kuběnský.

Ještě před protestní jízdou krajem napsali zemědělci ze severní Moravy a Slezska dopis ministru zemědělství Marku Výbornému (KDU-ČSL), ve kterém mu nejen popsali, co české zemědělství ničí, ale také ho vyzvali k diskusi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám