Hlavní obsah

Lessyho od policie vyhodili, peníze za funkci ale bere dál

Právo, Jakub Troníček

Petr Lessy byl sice koncem léta bez náhrad a výsluhových nároků vyhozen od policie, ale peníze za ni inkasuje i nadále. Podle zjištění Práva si totiž ponechal placenou funkci ve správní radě Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra, kam byl nominován právě jako zástupce policie.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Policejní prezident Petr Lessy

Článek

Ta mu kromě toho vyplatila či vyplatí ještě jeden celý plat za září a jeden snížený o 40 procent za říjen, protože Lessy byl od svého propuštění až do tohoto týdne na nemocenské.

Do správní rady resortní pojišťovny byl Lessy zvolen jako zástupce policie po svém loňském nástupu do jejího čela.

Za působení v nejvyšším orgánu pojišťovny, který rozhoduje o těch nejzásadnějších otázkách jejího fungování, má nárok na odměnu ve výši necelých dvaceti tisíc korun za každé čtvrtletí.

Radostí rozhodně panáka neskáču
ministr vnitra Jan Kubice

Dokud Lessy vedl policii, tak se této odměny vzdával ve prospěch charity, po svém vyhazovu si už ale podle informací Práva nechal honorář vyplatit.

Pokud se této funkce sám nevzdá, může ji coby zástupce policie vykonávat až do konce čtyřletého funkčního období, a inkasovat tak ještě až téměř 200 tisíc korun.

Ministr vnitra Jan Kubice, který Lessyho necelý rok neúspěšně tlačil k rezignaci a nakonec ho odvolal kvůli obvinění z pomluvy a zneužití pravomocí, v této souvislosti Právu naznačil, že s působením sesazeného policejního prezidenta ve správní radě pojišťovny nesouhlasí. „Radostí rozhodně panáka neskáču,“ konstatoval Kubice.

Lessyho nástupce v čele policie Martin Červíček nechtěl Lessyho působení v důležitém orgánu pojišťovny jakkoliv hodnotit s tím, že do chodu správní rady nemůže nijak zasahovat.

„Pokud by k tomu byly podmínky, tak jsem samozřejmě připraven do rady nominovat za policii nového zástupce,“ řekl Právu Červíček.

Lessy mlčí

Na otázku, zda na placenou funkci zástupce policie ve správní radě Lessy rezignuje, v pátek Lessy Právu podobně jako v dalších případech neodpověděl.

Kromě pěti zástupců zaměstnavatelů je ve správní radě druhé největší zdravotní pojišťovny v zemi také stejný počet reprezentantů odborových organizací, stejně jako nominantů státu. V současné době vede radu první náměstek ministra vnitra Jaroslav Hruška.

Lessy minulý týden pro server První zprávy uvedl, že od začátku listopadu začal pracovat jako odborník v jedné z advokátních kanceláří.

Právě kvůli tomu tak zřejmě ukončil svou nemocenskou dovolenou, na které byl od konce srpna. Poslední výplatu od policie tak dostane Lessy za říjen, a to sníženou v souladu se zákonem o nemocenské na 60 procent. Ještě za září ale někdejší policejní prezident dostal plat v plné výši, na rozdíl od civilistů totiž příslušníci ve služebním poměru dostávají během prvního měsíce nemocenské 100 procent svého tarifu.

Lessy byl v rámci policie v té nejvyšší, jedenácté platové třídě a i s osobním ohodnocením a dalšími příplatky pobíral měsíčně zhruba 70 tisíc korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám