Hlavní obsah

Stát začne evidovat byty pro uprchlíky, pravidla příspěvků se změní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo práce přestane od července vyplácet solidární příspěvky lidem, kteří u sebe zdarma ubytovali uprchlíky z Ukrajiny. Ti budou moci získat zastřešující dávku, která bude vedle životních potřeb pomáhat i s úhradou nákladů na bydlení.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka při rozhovoru pro deník Právo

Článek

Výše dávky bude navázána na částku životního minima podle věku, a to po dobu prvních 150 dnů, respektive (5 měsíců). Poté se sníží na úroveň existenčního minima.

„Chceme tak ukrajinské uprchlíky více motivovat, aby nezůstávali závislí na pomoci státu, ale aktivně se snažili zapojit na trh práce,“ uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Výše uvedená pravidla se nebudou vztahovat na děti, studenty, lidi pečující o děti do 6 let, osoby se zdravotním hendikepem, o ty, kteří o ně pečují a o osoby nad 65 let.

Základem nájemní smlouva a byt v evidenci

„Aby měl cizinec s dočasnou ochranou nárok na plnou výši započitatelných nákladů na bydlení, musí bydlet na základě nájemní smlouvy v bytě, který je zapsán v evidenci ministerstva,“ oznámil resort, k jakým změnám od července dojde.

„Majitel bytu, kde uprchlíci žijí, jej nejpozději do 1. července zapíše do evidence. Cizinec s dočasnou ochranou tak bude mít nárok na plnou výši započitatelných nákladů na bydlení. Důležitou podmínkou je ale také to, aby ubytovaní měli uzavřenou nájemní smlouvu,“ dodal Jurečka s tím, že vzory smluv budou dostupné na webu.

Lidé poskytující solidární bydlení budou inkasovat klasický nájem.

Výše úhrady nákladů na bydlení, která bude součástí sociální dávky, bude stanovena v květnu formou nařízení vlády.

Ministerstvo chystá žaloby kvůli podvodům s dávkami

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám