Hlavní obsah

Ministerstvo chystá žaloby kvůli podvodům s dávkami

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) provádí kontroly vyplácených solidárních příspěvků, což je dávka určená domácnostem poskytujícím bezplatné ubytování ukrajinským uprchlíkům. Chystá v té souvislosti i trestní oznámení.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministerstvo práce a sociálních věcí

Článek

„Administrace příspěvku pro solidární domácnosti nepodléhá správnímu řádu, ale máme možnost podat trestní oznámení pro podvod, což nyní v souvislosti s probíhajícími kontrolami v některých případech připravujeme,“ řekla Právu mluvčí ministerstva Eva Davidová bez bližšího upřesnění, o kolik trestních oznámení se jedná.

Solidární příspěvek je určen lidem, kteří poskytnou běžencům zdarma ubytování. Domácnosti, které s nimi sdílejí společné obydlí, mohou v rámci dávky podle počtu ubytovaných získat až 9000 korun za měsíc. Příjemci, kteří poskytují uprchlíkům celý byt či dům, až 15 tisíc korun měsíčně. Opět podle počtu ubytovaných osob.

O miliony nejde, říká mluvčí

Na možné zneužívání solidárního příspěvku upozornily například Hospodářské noviny nebo MF Dnes. Problém je v tom, že lidé mohou o dávku žádat přes internet. Problém je podle úředníků v tom, že systém se v těchto případech nedívá do jiných databází, aby ověřil žadatelův nárok.

Podvody se podle údajů v médiích mají týkat i dalších dvou dávek: humanitární dávky určené přímo uprchlíkům a jednorázového příspěvku pro děti, který vláda vyplácí od loňského srpna kvůli nadměrným cenám energií. Podle MF Dnes tak lidé připravili stát o miliony. To Davidová popírá. Rozsah škod podle ní tak velký rozhodně není.

Odmítla i to, že IT systémy nemají nastaveny kontrolní mechanismy. „Například když automat vyhodnotí podezřelou žádost, tak ji automaticky neschvaluje, ale předává ji k manuálnímu zpracování úředníkům, kteří ji přezkoumají,“ uvedla.

V případě jednorázového příspěvku na děti pak kontrola žádostí probíhala, o čemž svědčí 32 tisíc zamítnutých žádostí, dodala mluvčí.

Životní a existenční minimum se od ledna zvýší

Domácí

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám