Hlavní obsah

Stát pořád neví, kam přesune záchranku z Líní kvůli gigafactory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Líně

Ministerstvo průmyslu a obchodu stále nemá jasno, kam přemístí leteckou záchrannou službu z Líní. Informaci Právu potvrdil náměstek resortu Petr Očko. Jestliže by koncern Volkswagen postavil v lokalitě gigafactory, základna by jí totiž musela ustoupit.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Záchranářský vrtulník v Líních

Článek

Podle zjištění Práva se aktuálně prověřuje oblast u Chotěšova, kde má město Plzeň pozemky. „Konkrétní varianty nebudeme komentovat,“ sdělil Očko. Připustil však, že v kraji už prozkoumali všechny možnosti, a tak se vracejí k dříve diskutovaným.

Ostatně Chotěšov zmínil před časem i sám ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN), tehdy pouze v souvislosti se zvažovanou náhradní plochou pro letce a aerokluby, kteří záložní armádní plochu v Líních využívají.

„V první fázi rozhodně hledáme místo pro záchranku, protože to je akutní věc. Může se stát, že se to spojí s řešením letiště,“ nastínil Očko, jenž je zároveň ředitelem CzechInvestu. A právě tato státní agentura má projekt gigafactory na starosti.

Chotěšov nebo Dobřany. Možná právě tady na zelené louce vznikne náhradní letiště za Líně

Domácí

O investici za 120 miliard korun, kterou prosazuje stát a považuje ji za klíčovou pro automobilový průmysl, jednal v úterý na semináři s plzeňskými zastupiteli. Následovala schůzka s primátorem Romanem Zarzyckým (ANO), vedením města, zástupci armády i Škody Auto, která spadá pod koncern, o záchrance a místu pro ni. „Navrhli jsme dvě varianty, o nichž panovala obecná shoda,“ řekl primátor.

Ani on nechtěl jednotlivé možnosti komentovat. „Čekáme na to, jak se mezi sebou dohodne ministerstvo zdravotnictví, průmyslu a obrany,“ doplnil Zarzycký. Podle zjištění Práva se znovu prověřuje oblast poblíž Krůtí hory u Chotěšova, kde město vlastní pozemky. Tamější starosta Daniel Koláček (Perspektivní pro Chotěšov) zatím nemá o věci žádné informace.

Ve hře byly Karlovy Vary

Podle důvěryhodného zdroje však ještě nedávno připadalo v úvahu, že základna se z Líní přesune do Karlových Varů, což by mohlo ohrozit zajištění služeb v Plzeňském kraji. Uvedenou variantu Očko v úterý důrazně odmítl. „Chceme zachovat záchranku v Plzeňském kraji, tedy aby zde i sídlila a fungovala ve stejné kvalitě a čtyřiadvacet hodin denně,“ podotkl.

Dodal, že armáda je klíčová. „Nemyslím si, že bez ní bychom byli schopni splnit požadavky kraje,“ zdůraznil. Proti případnému přesunu základny z Líní do Karlových Varů se totiž nedávno ostře vymezil hejtman Rudolf Špoták (piráti) i Zarzycký. „Náměstek Očko nám potvrdil, že záchranka zůstane v regionu a bude zajištěna nepřetržitě,“ konstatoval primátor s tím, že jako zásadní vidí vyjádření Volkswagenu, zda obří továrnu na výrobu baterií do elektroaut vůbec v Líních vybuduje.

Očko konstatoval, že verdikt o lokalitě pro záchranku padne během září. Pokud by šlo o městské pozemky, muselo by záležitost projednat plzeňské zastupitelstvo, pravděpodobně až v prosinci.

O náhradní ploše budou zřejmě mluvit také v pondělí krajští zastupitelé. Opoziční ODS s TOP 09 navrhují, aby koalice (ANO, Piráti a STAN) podmínku o zachování záchranky včlenila do memoranda o zmenšení podnikatelského parku. Dohodu budou schvalovat právě v pondělí. „Dokument nemůžeme doplnit, protože ve stejném znění už ho schválila vláda i obce,“ upozornil. „V úvahu ale připadá doprovodné usnesení k memorandu, což teď probíráme,“ uzavřel Špoták.

Záchranka vs. gigafactory. A je dusno

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám