Hlavní obsah

Stát podpoří výstavbu nájemních bytů. Města i obce mají velký zájem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo pro místní rozvoj bojuje s dlouhodobým problém nedostatku bytů, stát chce uvolnit 1,6 miliardy na výstavbu nových nájemních bytů. Program můžou získat obce, spolky, charity i právnické osoby.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Stát se chystá podpořit dostupné bydlení prostřednictvím výstavby nájemních bytů. Chce na to uvolnit miliardy korun. Plány v této oblasti má i řada měst a obcí.

„Nedostupnost bydlení je problém, který zasahuje čím dál širší skupinu lidí a bohužel nemá jednoduché a rychlé řešení. Tímto chceme nastartovat dlouhodobý trend výstavby dostupných nájemních bytů,“ řekl ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti).

„Klíčová v tomto bude nejen podpora státu, ale hlavně úzká spolupráce obcí a soukromých investorů, která je v Česku zatím vzácná,“ dodal.

Jak na odpočet úroků z úvěrů na bydlení z daní

Finance

Pro matky, seniory nebo strážníky

Ministerstvo na program Nájemní bydlení, který kombinuje dotace a zvýhodněné úvěry, letos uvolní 800 milionů korun.

Navíc hodlá na výstavbu nového bydlení získat osm miliard korun z Národního plánu obnovy a obcím poskytnout 1,6 miliardy na přípravu projektů a investic.

Příjemci programu mohou být obce, spolky, charity i právnické osoby. Obce by měly podle návrhu nařízení, které ještě musí schválit vláda a mělo by platit od dubna, mít z projektů soukromých investorů možnost získat až čtvrtinu postavených bytů.

Byty mají být přístupné komukoli, žadatel pouze nesmí vlastnit nemovitost k bydlení či družstevní podíl.

Chceme nastartovat dlouhodobý trend výstavby dostupných nájemních bytů
Ivan Bartoš

O využití programu uvažuje například Oskava na Šumpersku. Nájemní byty obec momentálně žádné nemá. Vybudovat by je chtěla na místě starého, nyní již nevyužívaného objektu kina.

„Nemáme však ještě hotový ani projekt. Jen architektonickou studii. Budeme vyhlašovat soutěž na projektanta a doufáme, že vše stihneme tak, abychom se do programu dostali,“ řekl Právu starosta Stanislav Hýbner (Přátelé Oskavy).

Obec, v níž žije přibližně 1300 obyvatel, hodlá vybudovat nízkoenergetické, dřevěné čtyřpodlažní bytovky především pro matky s dětmi. Dotační program na podporu výstavby nájemního bydlení by chtělo využít i Ústí nad Labem.

Podle náměstka primátora Tomáše Vlacha (ANO) by dotace mohla posloužit na přestavbu bývalého rektorátu, který město před časem koupilo od univerzity za 61 milionů korun.

Přestavbu areálu město nyní připravuje, v objektu má vzniknout zhruba stovka bytů, které chce radnice poskytnout například zdravotníkům, hasičům nebo městským strážníkům. V budově mají být i byty pro seniory.

Byty poprvé od roku 2013 zlevnily

Ekonomika

Velmi rozsáhlá výstavba městských bytů se plánuje v Mladé Boleslavi. Podle primátora Raduana Nwelatiho (ODS) by mělo v nadcházejících letech vzniknout až 3000 bytů. Takřka celá nová čtvrť začíná vyrůstat na jižním okraji města v lokalitách Podchlumí, Dubce a Podolec.

„Určitě bychom alespoň část bytů s touto podporou z programu Nájemní bydlení chtěli postavit,“ potvrdil Právu Nwelati. Město chce podle něj stavět byty ve dvou různých formách.

Zahrnuto má být jak klasické nájemní bydlení v městských bytech, tak družstevní bydlení. „Vzniknout by mělo městské družstvo, nájemníci by dostali byty do užívání a formou nájmu by je spláceli a po splacení by získali podíl v družstvu,“ vysvětlil primátor.

V Česku je podle ministerstva zhruba 250 tisíc obecních bytů, z toho 175 tisíc nájemních. Rozdíl je dán rozličnými formami užívání, než je pouze nájem. Například školník či jiný státní zaměstnanec může užívat byt bezplatně jako benefit k platu.

Neobydlených je podle odhadu statistiků okolo 13 tisíc obecních bytů. Mezi nimi jsou i byty obydlené jen přechodně nebo nezpůsobilé k bydlení.

Růst nájmů zabrzdil, ale záleží na místě

Finance

Reklama

Výběr článků

Načítám