Hlavní obsah

Konec běhání se žádankou? Léčbu by mohl vybrat i fyzioterapeut

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fyzioterapeuti a ergoterapeuti by mohli pacientům se žádankou sami „ordinovat“ vhodné procedury. Ministerstvo zdravotnictví jim chce dát větší kompetence. Odpadlo by díky tomu pendlování pacientů mezi ordinacemi. Stává se totiž, že praktický lékař předepíše nevhodné cviky, a pacient se tak k němu musí vracet pro novou žádanku.

Foto: Envato Elements

Ilustrační foto

Článek

„Občas narážíme na problémy, kdy lékař pacientovi indikuje například péči fyzioterapeuta, a do žádanky mu rozepíše konkrétní zdravotní výkony, které by měl fyzioterapeut udělat,“ vysvětlil ředitel odboru regulace cen a úhrad ministerstva zdravotnictví Tomáš Troch.

„Když tam ale pacient přijde, tak se dozví, že výkony předepsané praktickým lékařem pro něj nejsou nejvhodnější, a fyzioterapeut ho pošle zpátky k praktikovi. Pacient se tak se žádankou několikrát otočí u lékaře, než se konečně dostane k péči,“ popsal.

Ministerstvo proto v novele zákona o veřejném zdravotním pojištění navrhuje, aby mohli vhodné procedury vybrat sami fyzioterapeuti. Kvalifikovaní jsou pro to dost. Praktik by na žádanku jen napsal, jaký je léčebný cíl, a nerozepisoval by konkrétní výkony.

„Konkrétní procedury by nelékařský zdravotní pracovník určil pacientovi sám,“ uvedl Troch.

Zavinili nehodu? Pojišťovna bude vymáhat od zraněných peníze za péči, navrhuje ministerstvo

Domácí

Slovo lékaře by ale přesto bylo rozhodující. Pokud by vypsal pacientovi na žádanku konkrétní léčbu a cvičení s tím, že nesmí být za nic zaměněno, musí to zdravotník respektovat.

Pravomoci chce ministerstvo posílit od 1. ledna 2026 vedle zmíněných fyzioterapeutů a ergoterapeutů i všeobecným a dětským sestrám, které zajišťují lidem péči u nich doma.

Stejně tak by mohla být, pokud zákon bude schválen, ve školkách a školách ze zdravotního pojištění hrazená péče klinických logopedů. Tato péče stojí aktuálně hlavně na školských logopedech, což podle ministerstva nemusí být vždy nejkvalitnější.

Děti by se tam mohly ke klinickým logopedům ve školách dostat i bez toho, aby jim doporučení vypsal praktický dětský lékař. Těmto lékařům by tím odpadla i administrativa spojená s vypisováním žádanek.

Připlácení za zdravotní péči je znovu ve hře

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám