Hlavní obsah

Zavinili nehodu? Pojišťovna bude vymáhat od zraněných peníze za péči, navrhuje ministerstvo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Způsobení dopravní nehody nebo vyvolání rvačky, u nichž se agresor či řidič zraní, může přijít lidi draho. Peníze za poskytnutou zdravotní péči by po nich mohla zdravotní pojišťovna zpětně vymáhat. A to v případě, že se prokáže, že spáchali trestný čin nebo přestupek. Počítá s tím novela zákona o veřejném zdravotním pojištění, kterou poslalo ministerstvo zdravotnictví k připomínkám.

Foto: ZZS JK, Novinky

Člověk, který způsobil přestupek nebo trestný čin, by si podle návrhu měl platit péči o své zranění sám. Týkalo by se to třeba zranění při dopravní nehodě.

Článek

„Chceme, aby zdravotní pojišťovny měly možnost u nákladů, které plynou z trestného činu, požadovat kompenzaci po pacientech, kteří tento trestný čin způsobí,“ uvedl ředitel odboru regulace cen a úhrad ministerstva zdravotnictví Tomáš Troch.

Podle návrhu zákona by se to mohlo týkat třeba i dopravních nehod, které dotyčný jednoznačně zavinil tím, že nedodržel pravidla silničního provozu. Uplatnit své právo by ale mohly pojišťovny v případě rvaček nebo při výtržnictví. V přestupkovém nebo trestním řízení se ale musí prokázat, že je vyvolal zraněný pojištěnec.

„Čistě hypoteticky, pokud by to bylo vztaženo k vám, dovedu si představit, že když budete jezdit v Itálii na lyžích bez helmy a rozbijete si hlavu, tak jste jednoznačně porušila místní normy, bude to řešit policie a my jako pojišťovna bychom vám řekli, že si to budete hradit sama. To mi dává logiku,“ vysvětlil na příkladu už dříve Novinkám a Právu ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny Zdeněk Kabátek.

Kde by byla hranice

Kritérium protiprávnosti bude pro pojišťovny klíčové. Úvahy nad tím, že by se stejnou optikou dalo nahlížet třeba na kuřáky, u kterých se po letech objeví rakovina plic, už dříve Kabátek odsoudil.

Kouření je věc, která vede ke zdravotním problémům, ale zrovna tak k nim vede i pití sladkých limonád
Zdeněk Kabátek

„Nedovedu si právně představit, jak by se to zakotvilo a bylo právně vymahatelné. Jak to budete hodnotit? Kde a jak byste určila hranici? Kouření je věc, která vede ke zdravotním problémům, ale zrovna tak k nim vede i pití sladkých limonád,“ upozornil.

Anketa

Souhlasíte s tím, aby si lidé platili péči, pokud se jim stal úraz v souvislosti s přestupkem či trestným činem, který spáchali?
Ano, v plné výši
18,2 %
Jen do určité výše
9,9 %
Ne
71,9 %
Celkem hlasovalo 13084 čtenářů.

Stejně tak není důležité, zda si člověk způsobí úraz sám svou neopatrností nebo je způsoben okolnostmi, které nemohl ovlivnit. Je nemožné stanovit hranici. Péče se hradí ze zdravotního pojištění.

Návrh novely zákona počítá s tím, že by začala platit od ledna 2026. Ministerstvo předpokládá, že bude kolem změn vášnivá debata a schválení se nejspíš letos nestihne.

Stovky milionů ročně

Už teď je běžné, že například řidič auta, který srazí cyklistu a ten si zlomí ruku, zaplatí výdaje, které měla cyklistova pojišťovna s ošetřením.

Jen VZP takto každoročně vymáhá od „třetích osob“ náhrady nákladů za víc než 370 milionů korun. V průměru se od viníků vymáhá 26 až 31 tisíc korun. Nemusí jít jen o fyzické osoby, ale i zaměstnavatele.

„Jsou zde však velké rozdíly, kdy za lehké zranění například u drobného pracovního úrazu se vymáhaná částka může pohybovat ve výši nízkých jednotek tisíc korun, ale naopak u těžkého pracovního úrazu nebo nemoci z povolání mohou jít částky do milionů,“ upřesnila mluvčí VZP Viktorie Plívová. Podobné je to s dopady dopravních nehod.

Zdravotní pojišťovny přispějí dětem na sport, tábory i školy v přírodě

Finance

Reklama

Výběr článků

Načítám