Hlavní obsah

Stát dal na přípravu jaderného úložiště 1,8 miliardy. A zatím se ani neví, kde vznikne

Novinky, Jaroslav Soukup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoliv stát prostřednictvím Správy úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) investoval do přípravy úložiště jaderných odpadů více než 1,8 miliardy korun, nemá ani po 23 letech jasno, kde by mělo úložiště vzniknout. Konstatoval to Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ), který se zabýval hospodařením SÚRAO v letech 2014 až 2019.

Foto: Milan Malíček, Právo

Sídlo Nejvyššího kontrolního úřadu v pražských Holešovicích

Článek

Kontroloři konstatovali, že úřad neustále posouvá termín výběru finální lokality úložiště. Naráží totiž na nesouhlas dotčených obcí a absenci normy, která by upravovala, jak se mohou do procesu výběru místa zapojit. Termín se prozatím posunul na rok 2022 s tím, že úložiště by mělo vzniknout do roku 2065.

„Neustálé posouvání termínu pro výběr úložiště, s tím spojené náklady na nové výzkumné práce a chybějící konkrétní činnosti v plánech výzkumu a vývoje SÚRAO znamenají podle NKÚ riziko, že ve výsledku zaplatí stát za přípravu úložiště radioaktivního odpadu víc, než by musel,” popsali kontroloři potenciální rizika.

Seznam možných lokalit byl letos radou SÚRAO zúžen na Janoch u Temelína, Horku na Třebíčsku, Hrádek na Jihlavsku a Březový potok na Klatovsku.  Rozhodnout musí vláda.

Výběr lokalit pro jaderné úložiště se zúžil na čtyři místa

Domácí

Pozastavili se i nad hospodařením podzemního výzkumného pracoviště Bukov, které má sloužit jako testovací místo, jak se chovají horniny v hloubce, ve které vznikne v budoucnu úložiště radioaktivního odpadu. Jeho vybudování a provoz prozatím přišlo na více než půl miliardy korun. Dalších 2,3 miliardy korun má být do pracoviště investováno do roku 2030, byť podle NKÚ existuje několik posudků, které poukazují na to, že experimentální a výzkumný program pracoviště je toliko obecný.

„Problémem je také technické, finanční a personální propojení výzkumného pracoviště s dolem Rožná. Důl Rožná je majetkem státu a hospodaří s ním státní podnik DIAMO. SÚRAO tak částečně platí i provozní náklady za DIAMO,” upozornil NKÚ.

Reklama

Výběr článků

Načítám