Hlavní obsah

Stát blokoval Janouškovi deset let majetek za 55 milionů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stát blokoval dlouhých deset let majetek zabavený lobbistovi Romanu Janouškovi policií při domovních prohlídkách z roku 2013. Podle vyjádření jeho právníka pro Novinky šlo o akcie, peníze a zlato v hodnotě 55 milionů korun, které byly kontroverznímu podnikateli vráceny až loni v dubnu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Podnikatel Roman Janoušek byl 20. prosince 2022 propuštěn z vězení.

Článek

Vyplynulo to z pondělního jednání Obvodního soudu pro Prahu 2, který začal řešit Janouškovu žalobu na stát kvůli jeho nezákonnému trestnímu stíhání v kauze úhrad pro společnost Chambon.

Lobbista v ní požaduje odškodnění celkem 155 milionů korun. Pondělního jednání se osobně nezúčastnil.

Ministerstvo se omluvilo Janouškovi za stíhání v kauze Chambon

Domácí

V žalobě jde hned o několik nároků. Jedním z nich je i škoda za zajištění a zadržování Janouškova majetku v červnu 2013 až do loňského dubna v rámci trestního řízení.

„Jde celkem o 55 milionů za akcie - cenné papíry, peníze a zlato,“ řekl Novinkám Janouškův právník Michal Sečány.

Zlaté cihličky

Podle informací redakce policie Janouškovi zabavila jak hotovost v české i zahraničních měnách, tak peníze na některých účtech i termínovaných vkladech, k tomu zmíněné akcie českých společností, ale i zlaté cihličky.

Kvůli tomu, že především s penězi nemohl lobbista tak dlouho nakládat a třeba je investovat, vyčíslil v žalobě podle pondělního vyjádření Sečányho u soudu ušlý zisk na téměř 86 milionů korun (85,835 milionu).

Navíc mu prý unikaly úroky z vkladů, vznikla údajně také škoda v rámci inflace a snížila se hodnota majetku, míní žalující strana.

Soudce Petr Navrátil se na začátku pondělního jednání pokusil o smírné řešení, ale neuspěl.

Soud potvrdil osvobození Janouška v kauze kolem společnosti Chambon

Krimi

Žalovaná strana, kterou je ministerstvo spravedlnosti, potažmo Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, výše zmíněné Janouškovy nároky ústy svého právníka neuznala.

Janoušek se po ministerstvu spravedlnosti domáhal odškodného od loňského června a resort mu částečně vyhověl.

Loni v prosinci se mu za nezákonné trestní stíhání omluvil a uhradil lobbistovi částku 736 456 korun, což byly Janouškovy náklady na obhajobu v trestním řízení. Zbytek požadavků odmítl.

„Nároky máme za nedůvodné, neboť jsou neprokázané,“ podotkl v pondělí u soudu právník zastupující stát.

Janoušek byl spolu s dalšími lidmi obviněn a souzen kvůli podezření, že vylákali od zdravotních pojišťoven přes 239 milionů korun a dalších 77 milionů korun se získat snažili.

Podle soudů se ale neprokázalo, že by společnost Chambon před pojišťovnami cokoli zakrývala. Všichni obžalovaní vinu od počátku odmítali. Soudci jim dali za pravdu a loni v únoru všechny pravomocně pražský vrchní soud obžaloby zprostil.

Janoušek opustil věznici

Krimi

Kvůli případu se odškodnění domáhá také Janouškův spoluobžalovaný Luboš Pašek. Dlouholetý obchodní partner lobbisty chce po státu přes 76 milionů korun. Ministerstvo mu přiznalo 805 tisíc korun.

Janoušek v prosinci 2022 opustil vězení, kde si odpykal zhruba polovinu z trestu 4,5 roku vězení za nehodu způsobenou úmyslně a pod vlivem alkoholu. Soud mu stanovil sedmiletou zkušební dobu.

Při pondělním jednání soudce Navrátil upozornil žalující stranu, že ještě musí doložit řadu svých tvrzení, a pokud se tak nestane, žalobu zamítne.

Týkalo se to například toho, že by měl Janoušek prokázat, jakým způsobem vyčíslil možný ušlý zisk, pokud by mohl investovat peníze a majetek, který mu na deset let zabavila policie. Tedy kam a jak přesně by ho investoval, do jakých firem či obchodních společností.

Neodkryl karty

Soud chce rovněž vědět, jaké částky měl na kterých účtech a jak je zhodnocoval v době, kdy je měl ještě k dispozici a poté po jejich vrácení, tedy od loňského dubna.

„Žalobce dostatečně neodkryl své karty, dostatečně nerozkryl svůj majetek,“ konstatoval soudce s tím, že mu dá 30 dnů na doplnění jeho tvrzení v žalobě. Ve věci tudíž zatím nerozhodne, mohl by tak ale podle svých slov učinit už na příštím jednání.

„Považoval bych to za optimální, nevidím důvod, proč by se to nemohlo provést,“ podotkl Navrátil a odročil spor na 17. června.

Soud nařídil Janouškovi terapii. Kvůli zvládání agresivity a závislosti

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám