Hlavní obsah

Starostové ke gigafactory v Líních: Konečně se s námi někdo baví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Doteď se cítili starostové obcí kolem bývalého armádního letiště v Líních u Plzně, kde může vzniknout obří továrna na výrobu baterií do elektroaut, odříznutí od informací. Po pátečním jednání pracovní skupiny na ministerstvu průmyslu a obchodu (MPO) se situace změnila. „Konečně se s námi někdo baví a neobchází nás,“ uvedl Martin Sobotka (Aktivní Dobřany), jenž stojí v čele Dobřan.

Foto: PETR ERET / MAFRA /, Profimedia.cz

Letiště Líně

Článek

O vybudování gigafactory se 4000 zaměstnanci má zájem Volkswagen. Podle člena představenstva Škody Auto Martina Jahna, která do koncernu patří a stala by se významným odběratelem, o jiné lokalitě v tuzemsku neuvažují.

„Očekáváme, že finální rozhodnutí o výstavbě by mohlo padnout do konce roku,“ řekl Jahn, jenž se páteční schůzky také účastnil.

Gigafactory v Líních u Plzně: Volkswagen slaví, obyvatelé mají obavy

Domácí

Projekt už podpořila ve středu vláda. Pokud by dostal zelenou také od dotčených obcí, které zde mají klíčové pozemky, a Plzeňského kraje, stavba gigafactory by začala v roce 2024. 

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) označil investici za zásadní pro Českou republiku.

„Jsem rád za konstruktivní debatu se zástupci samospráv. Podrobně jsme prodiskutovali celý záměr. Upřesnili jsme si informace o tom, jak bude zóna strukturována, co přinese i jaká opatření se chystají,“ doplnil náměstek pro digitalizaci a inovace MPO Petr Očko.

Ne víc než 200 hektarů

Podobně se vyjádřili Sobotka i starosta Líní Michal Gotthart (SNK Líní a Sulkova).

„Jsme rádi, že berou v potaz naše názory a argumenty. Nejlepší zprávou je, že vznikne studie včetně veškerých dopadů pro Plzeňský kraj. Po ní jsme volali dlouhé měsíce,“ sdělili starostové.

Dodali, že se uskuteční také jednání s experty a projektanty. „Hodně nás pálí napojení na dopravní síť a energetickou soustavu. Řešení, které nám předložili, je naprosto strašné. Dále chceme, aby plocha využitá pro továrnu byla maximálně dvě stě hektarů, rozhodně ne víc. Z toho prostě necouvneme,“ zdůraznil Sobotka.

Původní plán přitom hovořil o skoro 400 hektarech.

Reklama

Výběr článků

Načítám