Hlavní obsah

Stanjurův plán vyšší DPH narazil. Dokonce i v koalici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plán šéfa státní kasy Zbyňka Stanjury (ODS) na redukci sazeb daně z přidané hodnoty, při níž by se dvojnásobně zvedla DPH za léky, vodné a stočné či teplo, naráží na tvrdý odpor. Nejen opozice, valné části veřejnosti, ale dokonce i v samotné vládní koalici.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS)

Článek

„Prezentovaná úprava, která začleňuje citlivé komodity jako léky, vodné a stočné a teplo do vyššího pásma DPH, je podle našeho názoru nevhodná, neboť se jedná o zboží a služby, jejichž zdražení dopadne významněji na nízkopříjmové obyvatele,“ řekl včera Právu první místopředseda STAN Lukáš Vlček.

Stanjura chce podle informací, které zveřejnila ČT, namísto tří sazeb 10, 15 a 21 procent jen dvě, ve výši 14 a 21 procent.

Z desetiprocentní úrovně na 21 procent DPH by se mělo přesunout vodné, stočné, teplo, čepované pivo, ubytovací služby či opravy obuvi, kol a také sportovní a kulturní akce. Léky, veřejná doprava, stravovací služby, knihy, noviny, časopisy a bezlepkové výrobky pak mají zamířit z 10procentní sazby do 14procentní. Z 15 na 14 procent by poklesla daň u potravin.

Fiala: Finální verzi úspor představíme za měsíc

Domácí

Stanjura u koaličních partnerů naráží už u záměru zúžit počet sazeb na dvě. Hnutí STAN jde do koaličních jednání s návrhem zachovat tři sazby a kloní se k tomu i lidovci. Piráti pak jsou proti vyšší spodní sazbě. „Její zvýšení na 14 procent nepodporujeme,“ řekl včera rezolutně šéf strany Ivan Bartoš.

Piráti také zpochybňují u řady zboží a služeb přesun do vyšší sazby. „Nesouhlasíme s přesuny vodného a stočného či tepla do vyšší sazby DPH, protože ceny energií jsou už nyní vysoké, a rozhodně nechceme ještě více zbytečně zatěžovat domácnosti či rodiny s malými dětmi, na které aktuální krize dopadá nejvíce,“ sdělil Právu Bartoš.

Piráti podle něj určitě budou chtít diskutovat i o ubytovacích službách. „V případě jejich přesunu do vyšší sazby by zátěž dopadla třeba i na studenty na kolejích – náklady na ně jsou už nyní příliš vysoké a kvalita tomu často neodpovídá,“ podotkl Bartoš.

Lidovci jsou pro tři sazby

„Stejně tak nevidíme důvod, proč více danit knihy, včetně třeba učebnic potřebných pro vzdělávání, veřejnou hromadnou dopravu nebo vstupenky na kulturní akce. Zároveň se postavíme jakémukoliv ohrožení dostupnosti potřebných věcí typu léky,“ dodal předseda pirátů.

Lidovci preferují zachování tří sazeb DPH, sdělil Právu poslanec Michael Kohajda. „Nedomníváme se, že změna spočívající ve sjednocení dvou snížených sazeb do jedné přinese žádanou stabilizaci státního rozpočtu, aniž by nepoškodila občany,“ pokračoval Kohajda.

Snižme daně loteriím, říká Stanjura. Zároveň se zabývá zvýšením DPH na vodné a stočné

Domácí

„KDU-ČSL k tomuto návrhu ODS předložila alternativu, ve které navrhuje ponechání tří současných sazeb, přičemž do druhé snížené sazby ve výši 10 procent navrhuje nově přeřadit základní potraviny. A samozřejmě v ní ponechat i pitnou vodu, zdravotnické potřeby, léky či kojeneckou výživu. U základních potravin by tak důsledkem takto výrazného snížení sazby daně bylo jejich zlevnění,“ dodal poslanec.

Naopak navrhované snížení sazby o procento či dvě, jak to u některých položek včetně potravin podle něj navrhuje ODS, pro spotřebitele přinese „slevu jen zanedbatelnou, či spíše žádnou“. „Tuto změnu pohltí marže obchodníků, ale současně státní rozpočet přijde o daňové výnosy,“ uvedl. Seznam konkrétních základních potravin podle Kohajdy připravuje lidovecký ministr zemědělství Zdeněk Nekula.

„Naopak do základní sazby bychom navrátili například parní lázně, řezané květiny a další výjimky, které se do snížené sazby dostaly nekoncepčně a neopodstatněně, většinou za vlády Andreje Babiše,“ podotkl Kohajda.

Klíčový příjem státu, důležitá daň i pro obce

Daň z přidané hodnoty (DPH) je jedním z nejvýznamnějších příjmů státního rozpočtu, nemalé peníze z ní plynou ale i obcím a krajům.
Od svého vzniku v roce 1993 měla dvě sazby, od roku 2015 jsou tři:
* základní sazba DPH – 21 procent (podléhá jí většina zboží a služeb)
* první snížená sazba DPH – 15 procent (podléhají jí potraviny, některé zdravotnické pomůcky, hromadná doprava, dětské sedačky do automobilů a další)
* druhá snížená sazba DPH – 10 procent (podléhá jí kojenecká výživa, knihy a časopisy, pitná voda z vodovodu a další)
Celkové daňové příjmy státu bez pojistného na sociální zabezpečení v roce 2021 činily 1,03 bilionu korun, z čehož na DPH stát získal přes 463 miliardy korun, což je 45 procent.
Loni se pak na DPH vybralo 536,2 miliardy korun, meziročně o 15,6 procenta více. Do státního rozpočtu přispěla DPH 345,2 miliardy korun.
Z vybrané DPH získává státní rozpočet 64,38 procenta, 25,84 procenta připadá na obce a 9,78 procenta na kraje.
Počet plátců daně z přidané hodnoty předloni stoupl o 6739 na 529 051. Od letošního 1. ledna se zvýšil limit obratu, při kterém firmy musí platit DPH, a to z jednoho na dva miliony korun.

Bianko šek Stanjura nemá ani od TOP 09. „O návrhu budeme rozhodně v rámci koalice ještě jednat. S principem dvou sazeb, jedné snížené a základní, souhlasíme. Každopádně chceme diskutovat jak nastavení sazeb, tak rozdělení konkrétních položek mezi tyto sazby,“ napsal včera Právu šéf poslanců strany Jan Jakob.

„Expertní návrh ministerstva financí jsme poslali všem vládním stranám a v nejbližších dnech nás čeká debata,“ avizoval v pondělí Stanjura. Příjmy státu by se podle tohoto návrhu zvedly asi o 24 miliard korun ročně.

Fiala: Není to finální návrh

Nejsilnější vládní stranu ODS však následný odpor většiny koaličních partnerů očividně zaskočil. Premiér Petr Fiala (ODS) včera přispěchal s ujištěním, že nejde o finální návrh, ten podle něj vláda představí za měsíc. „Nelze dělat seriózní závěry z uniklých interních pracovních podkladů, jež jsou zveřejňovány bez patřičného kontextu a vysvětlení,“ prohlásil Fiala.

Stanjuru za jeho návrh tepe opozice. „Z hlediska rozpočtové konsolidace se jedná o nejhůře zvolenou cestu, která podpoří inflaci a poškodí nejzranitelnější. Jen zvýšení DPH na vodné, stočné a teplo z 10 na 21 procent znamená, že si čtyřčlenná rodina připlatí ročně 3000 až 4000 Kč. Tento brutální zásah do peněženek všech domácností přichází v době nejrychlejšího zdražování bydlení a největšího poklesu reálných mezd v historii Česka,“ sdělila Právu exministryně financí z hnutí ANO Alena Schillerová.

Sazby DPH v EU (v procentech)
ZeměZákladní sazba Snížené sazby
Belgie 2112; 6
Bulharsko 20 9
Česko 21 15; 10
Dánsko 25 -
Estonsko 20 9
Finsko 24 14; 10
Francie 20 10; 5,5; 2,1
Chorvatsko 25 13; 5
Irsko 23 13,5; 9; 4,8
Itálie 22 10; 5; 4
Kypr 19 9; 5
Litva 21 9; 5
Lotyšsko 21 12; 5
Lucembursko 17 8; 3
Maďarsko 27 18; 5
Malta 18 7; 5
Německo 19 7
Nizozemsko 21 9
Polsko 23 8; 5
Portugalsko 23 13; 6
Rakousko 20 13; 10
Rumunsko 19 9; 5
Řecko 24 13; 6
Slovensko 20 10
Slovinsko 22 9,5; 5
Španělsko 21 10; 4
Švédsko2512; 6
zdroj: Evropská komise

Pivo, vodné a stočné v nejvyšší sazbě DPH, navrhuje Stanjura

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám