Hlavní obsah

Stanjura: Valorizace důchodů se do rozpočtu vejde, i když neprojde návrh na její snížení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do letošního rozpočtu se vejde valorizace důchodů, i pokud vládní koalici neprojde návrh na její snížení, naznačil ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). V neděli v pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi uvedl, že nepředpokládá, že by žádal o zvýšení rozpočtu. O sporném návrhu bude Sněmovna jednat v úterý.

Foto: Petr Horník, Právo

Na snímku ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS)

Článek

„Zatím nepředpokládám, že bych přišel s aktualizací rozpočtu. Uvidíme, jak dopadnou jednání i o valorizaci. Zatím to nepředpokládám právě proto, že rozpočet je už tak objemově značný a změny nejsou tak veliké,“ uvedl v pořadu Stanjura.

V letošním roce plánuje stát hospodařit se schodkem 295 miliard korun. Ministr zároveň zdůraznil, že je potřeba udržet tlak, aby byly co nejnižší výdaje a rezervy.

Bývalá ministryně financí a šéfka opozičního sněmovního klubu ANO Alena Schillerová naopak řekla, že očekává, že vláda nakonec bude muset letošní rozpočet navýšit.

„Aleši, tvůj spacák.“ ANO chce bránit změně valorizace penzí obstrukcemi i ústavní žalobou

Domácí

O sporné novele zákona, jež počítá s omezením červnové valorizace penzí, bude Sněmovna jednat v nadcházejícím týdnu.

Hnutí ANO avizovalo, že v případě schválení novely podá ústavní žalobu. Podle opozice je totiž novela protiústavní kvůli projednávání ve stavu legislativní nouze nebo kvůli retroaktivitě.

Vicepremiér a ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) dříve řekl, že koalice postoj ke své navrhované novele nemění a legislativní proces k jejímu přijetí chce dokončit. To v neděli potvrdil i Stanjura.

Kabinet žádost o vyhlášení stavu legislativní nouze zdůvodnil hrozbou značných hospodářských škod. Jurečka míní, že snaha kabinetu projednat návrh se zkrácenými termíny by byla vážným argumentem při případném sporu u Ústavního soudu. „Snaha projednat to standardní cestou se zkrácenými lhůtami tady jednoznačně byla,“ konstatoval.

Opozice chystá obstrukce, které mají proti poslance ANO Roberta Králíčka trvat minimálně do pátku 3. března.

Penze se mají kvůli inflaci mimořádně valorizovat od června. Podle podkladů k návrhu by se podle nynějších pravidel zásluhový procentní díl důchodu zvedl o 11,5 procenta, průměrný starobní důchod by tedy rostl o 1770 korun. Vláda navrhuje jednorázově přidání omezit a navýšit zásluhový díl o 2,3 procenta a k tomu o 400 korun, průměrný starobní důchod by se navýšil o 760 korun. Zadlužení by se zbrzdilo o 19 miliard korun. Místo 34,4 miliardy na dluh navíc by se vyplatilo 15,4 miliardy korun.

Norma s omezením mimořádné červnové valorizace by po případném schválení měla patřit mezi první zákony, o nichž rozhodne prezident Petr Pavel. Zákon začne platit s podpisem, ale i bez podpisu hlavy státu. Pavel může normu také vetovat a vrátit poslancům, přijmout by se pak nestihla.

Vláda chystá změnu zdanění hazardu

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám